ΕπικαιρότηταΠολιτική

Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά lockdown – Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε προσκεκλημένο στην εκπομπή του «Ενώπιος Ενωπίω» ο Νίκος Χατζηνικολάου και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην πορεία της πανδημίας.

Λίγο νωρίτερα ωστόσο, ερωτήθηκε για τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με αύξηση του κατώτατου μισθού, σημείωσε ότι η δεύτερη αύξηση θα είναι πολύ πάνω από το 2%. Ως «σημαντική» τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, και θα έρθει την 1η Μαΐου, αν και η αύξηση αυτή είχε δρομολογηθεί να γίνει στις αρχές Ιουλίου.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας. Οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας εξακολουθούν και κινδυνεύουν και από τη μετάλλαξη Ομικρον», είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να επιταχύνουμε και άλλο τον εμβολιασμό και να κάνουμε πολλά τεστ. Πιστεύω ότι τα μέτρα αυτά τα πήραμε την κατάλληλη χρονική συγκυρία».

«Ο ιός μας επιφύλασσε πολλές εκπλήξεις. Διαχειριστήκαμε μία πολύ δύσκολη χρονιά. Αντιλαμβάνομαι την κούραση όλων… Ομως πρέπει να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα. Ως προς τους νεκρούς, ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, όμως έχουμε το 82% των ενηλίκων που έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε.

«Θα σπάσουμε αυγά και θα κάνουμε αλλαγές στο ΕΣΥ», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα δεν μας είπε κάτι παραπάνω από ό, τι γνωρίζαμε», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παραλάβαμε μια τραγική κατάσταση, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ τώρα είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε σχέση με τις ΜΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά lockdown.

“Το θέμα είναι να μην φτάνουν οι άνθρωποι στις ΜΕΘ και ο καλύτερος τρόπος είναι ο εμβολιασμός”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για τα μονοκλωνικά

Προμηθευτήκαμε από τους πρώτους τα μονοκλωνικά, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτά είναι αποτελεσματικά απέναντι στη «Δέλτα», αλλά όχι στην «Ομικρον». “Οπλο στην φαρέτρα μας είναι οι καινούργιες θεραπείες από το στόμα”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, άφησε αιχμές για «κεκαλυμμένο αντιεμβολιασμό» πίσω από το ζήτημα με τα μονοκλωνικά.

Για την επιχείρηση «Ελευθερία»

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την επιχείρηση «Ελευθερία». «Ηταν μια μεγάλη επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά. Δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ειδικά μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που υπάρχουν από τους ειδικούς.

Παραλλήλως, προανήγγειλε και την ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης για τις επιχειρήσεις.

Για την εστίαση και τον πολιτισμό

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα αρμόδια υπουργεία θα ανακοινώσουν ένα πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων σε κλάδους που επλήγησαν από αυτό που συνέβη την Πρωτοχρονιά και μετά.

«Επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιά θα έχουν τη δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση -εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο- να βάλουν το 25% των εργαζομένων τους σε καθεστώς αναστολής», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα

«Η σχέση μου με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική», είπε ο πρωθυπουργός. Εκανε πίσω επειδή δέχθηκε προσωπικές επιθέσεις από την αντιπολίτευση, για «δολοφονία χαρακτήρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Στον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου προσβάλλουν την επιστήμη», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα σχολεία

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το άνοιγμα των σχολείων, ενώ υπερασπίστηκε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχουν αξιοποιηθεί. «Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί. Ανοιξαν πολύ οργανωμένα και σπεύσαμε να καλύψουμε τα κενά. Ο τρόπος που χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν σοβαρός και υπεύθυνος. Το 50+1 μας το επέδειξε η Επιτροπή», σημείωσε.

Για τις συγκρούσεις με την αντιπολίτευση

Σε ερώτηση για το αν θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη σύμπνοια με την αντιπολίτευση, είπε ότι δεν ακούστηκαν ουσιαστικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. «Ο κόσμος δεν θέλει τοξικότητα και πόλωση», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι η στάση της αντιπολίτευσης θα κριθεί στις εκλογές.

Για την ανεργία

Η ανεργία μειώθηκε από το 17% στο 13% είπε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει μονοψήφια. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε 80.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022. Επίσης θεσπίστηκε το πρώτο ένσημο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα