Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε συνεργασία με τον Δήμο Κέας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων απόδοσης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Καρθαίας Κέας.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, με αφορμή τη βράβευση του έργου Συντήρησης και Ανάδειξής του με το σημαντικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά «Βραβείο Europa Nostra 2017».
Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, μετά από περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας με ξεναγήσεις από το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του βραβείου που απονεμήθηκε στο έργο «Συντήρηση και Ανάδειξη αρχαίας Καρθαίας Κέας».
Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν:
• Η γενική γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Α. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη
• Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος
• Ο δήμαρχος Κέας Γιάννης Ευαγγέλου
• Εκ μέρους της Europa Nostra, η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στον τομέα «Συντήρηση» Φανή Μαλλούχου-Tufano
• Η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εργου «Συντήρηση και Ανάδειξη Μνημείων Κέας» Ευαγγελία Σημαντώνη-Μπουρνιά
• Ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης
Θα ακολουθήσει παράσταση στο αρχαίο θέατρο. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η ακροτελεύτια Ραψωδία Ω από την Ιλιάδα του Ομήρου, ως μια δράση λόγου και μουσικής, σε μετάφραση του αείμνηστου Δημήτρη Μαρωνίτη.
Τη ραψωδία θα διαβάσουν η ηθοποιός Μαρία Σκουλά και ο συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής, ενώ τέσσερεις μουσικοί σε ένα συνδυασμό κλασικών και παραδοσιακών μουσικών οργάνων θα ερμηνεύσουν πρωτότυπες συνθέσεις του Βαγγέλη Τούντα, εμπνευσμένες από τη μουσική παράδοση της Κέας.
Θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Τούντας (βιολί), Ίρινα Δημάκη (τσέλο), Παρασκευάς Ντόμπρος (κρουστά), Γιάννης Σέρβος (τσαμπούνα)
Μουσική δραματουργία-επιμέλεια: Κορνήλιος Σελαμσής
Οργάνωση παραγωγής: Art Files Productions – Ίλια Παπασπύρου
Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, προγραμματίζονται για το πρωί ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας στην Ιουλίδα και στον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης στο Βουρκάρι από προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Το απόγευμα θα ακολουθήσει παρουσίαση του αρχαιολογικού χώρου της Καρθαίας, των μνημείων του και των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης που έλαβαν χώρα σε αυτόν από το 2002 έως το 2015.
Οι παρουσιάσεις θα γίνουν στην Κορησσία, στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» με προβολή πλούσιου φωτογραφικού υλικού από την πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής που διηύθυνε τις εργασίες, Ε. Σημαντώνη-Μπουρνιά.
Χαιρετισμό θα απευθύνει η γενική γραμματέας της Europa Nostra, Sneska Quaedvlieg Mihailovic.
Η Καρθαία ήταν μία από τις τέσσερις σπουδαιότερες αρχαίες πόλεις της νήσου Κέας που αναφέρουν ο Στράβων και ο Παυσανίας.
Η Καρθαία, όπως και οι άλλες πόλεις είχε δικό της νόμισμα. Κατάλοιπά της χρονολογούνται από τους γεωμετρικούς έως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.
Τον Δεκέμβριο του 1811, επισκέφθηκε την Κέα ο Δανός αρχαιολόγος Πέτερ Όλουφ, ο οποίος και διαπίστωσε από τις επιγραφές που έφερε στο φως την ακριβή θέση της αρχαίας αυτής πόλης.
Οπως αναφέρει στο σχετικό σύγγραμμά του, μεταξύ των ανευρεθέντων ήταν και δύο τιμητικές επιγραφές που άρχιζαν με τις λέξεις «Ο Δήμος Καρθαίων».
Εκτός από τα ερείπια των αρχαίων τειχών της πόλης, υπήρχε το πολυάνδριον των Καρθαίων στο οποίο και αποκαλύφθηκαν πολλοί τάφοι της ρωμαϊκής περιόδου.
Στο χώρο αυτό σώζεται και μια θολωτή τετράγωνη οικοδομή που ίσως να αποτελεί οικογενειακό τάφο ή μνημείο.
Σε μικρή απόσταση από αυτή, εντοπίστηκαν τα θεμέλια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα του Αρισταίου.