ΕπικαιρότηταΚόσμος

Μεσανατολικό: Η ΔΕΕΣ ζητά να σταματήσει η καταστροφή των νοσοκομείων στη Γάζα

Η καταστροφή των νοσοκομείων στη Γάζα πρέπει να σταματήσει, ζητά η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα έχει φτάσει σε «σημείο χωρίς επιστροφή» και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

«Η καταστροφή των νοσοκομείων στη Γάζα είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει. Η ζωή χιλιάδων αμάχων, ασθενών και μελών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κινδυνεύει», ανέφερε ο Ουίλιαμ Σόμπουργκ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στη Γάζα.

Η ΔΕΕΣ απηύθυνε επίσης έκκληση για την προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων, των ασθενών και του προσωπικού, επισημαίνοντας ότι πλήττονται νοσοκομεία και ασθενοφόρα.

Τις τελευταίες ημέρες οι ομάδες της ΔΕΕΣ που διανέμουν προμήθειες στα ιατρικά κέντρα της Γάζας έχουν γίνει μάρτυρες «φρικτών εικόνων που επιδεινώνονται περαιτέρω λόγω της εντατικοποίησης των συγκρούσεων».

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία για να εξαπολύει επιθέσεις και να κρύβει τις σήραγγές της, κάτι που η παλαιστινιακή οργάνωση διαψεύδει. Η ΔΕΕΣ σημείωσε ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία δεν γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς, όπως το Νάσερ και το Ραντίσι, το οποίο αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του.

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας «που ήδη κατακλυζόταν από ασθενείς, τώρα φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους που έχασαν τα σπίτια τους τον τελευταίο μήνα λόγω του πολέμου», πρόσθεσε η ΔΕΕΣ. Υπενθύμισε εξάλλου ότι σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση γύρω από ένα νοσοκομείο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία αμάχων, που προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Οι κανόνες του πολέμου είναι σαφείς. Τα νοσοκομεία είναι εγκαταστάσεις που προστατεύονται συγκεκριμένα από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα