FeaturedΕπικαιρότηταΚόσμος

Μέγαρο Μουσικής: Οι γονείς των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα – “Ζούμε έναν εφιάλτη” (VIDEO)

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα επισκέπτονται την Ελλάδα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την ελληνική κοινή γνώμη για την κατάσταση των αγαπημένων τους προσώπων.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε την Κυριακή το βράδυ από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής βρέθηκαν η Γκάλια και ο Ιλάι Νταβίντ, μητέρα και αδερφός του 22χρονου Εβιατάρ Νταβίντ και ο Ορίτ και Αβιράμ Μεΐρ, μητέρα και θείος του Αλμόγκ Μεΐρ.

Εξω από την αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση είχαν τοποθετηθεί συμβολικά 242 καρέκλες που έχει η κάθε μία πάνω της και μία φωτογραφία απαχθέντα.

Κεντρικό σύνθημα είναι το “#bring them home» (Φέρτε τους πίσω στο σπίτι)”.

“Ζούμε 30 ημέρες έναν τρομερό εφιάλτη”

Οι οικογένειες των ομήρων περιέγραψαν τις ιστορίες των συγγενών τους, δύο νέων παιδιών που βρίσκονταν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova που πνίγηκε στο αίμα στις 7 Οκτωβρίου από την επίθεση ενόπλων της Χαμάς.

«Ο γιος μου πήγε στο φεστιβάλ και δεν επέστρεψε», περιέγραψε συγκινημένη η Γκάλια Νταβίντ, μητέρα του 22χρονου Εβιατάρ, η οποία βγήκε από την αίθουσα της εκδήλωσης, όταν προβαλλόταν το βίντεο με σκηνές από τον απαχθέντα γιο της. Οπως περιγράφει έναν μήνα μετά, δεν μπορεί να βλέπει αυτές τις σκηνές.

“Απήχθη, ενώ πήγε να γιορτάσει με χαρά, με ζωή, με ευτυχία. Πήγε σε ένα πάρτι, το οποίο συμβόλιζε αλληλεγγύη και ειρήνη και δεν επέστρεψε. Απήχθη και κρατείται στη Γάζα, δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται και κόπηκε κάθε επικοινωνία μαζί του. Προσπαθούμε συνεχώς με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουμε έστω ένα ίχνος επικοινωνίας. Εγινε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”,  ανέφερε η μητέρα του.

Ο αδελφός του Ιλάι, περιέγραψε ότι εκείνο το πρωί ξύπνησαν με τον ήχο των σειρήνων και η μητέρα του έστειλε κατ’ ευθείαν μήνυμα στον Εβιατάρ για να δει εάν είναι καλά. Μετά από μια ώρα χάθηκε η επικοινωνία μαζί του, ενώ 6 ώρες αργότερα η οικογένεια έλαβε δυο βίντεο που έστειλε η Χαμάς.

Οπως είπε, ο αδελφός του που θα γίνει 23 στο τέλος Δεκεμβρίου “είναι από τους πιο ήρεμους ανθρώπους και πιστεύουμε ότι ακόμα και αν είναι σε αιχμαλωσία μπορεί να παραμείνει ήρεμος και να βοηθήσει και άλλους”.

“Από εκείνη τη στιγμή η ζωή μας άλλαξε, ζούμε εδώ και τριάντα ημέρες έναν τρομερό εφιάλτη. Ελπίζουμε η επίσκεψή μας να μπορέσει να έχει κάποιο αντίκτυπο και η ελληνική κοινότητα να μπορεί να βοηθήσει”, σημείωσε.

Η Ορίτ Μεΐρ περιέγραψε με δάκρυα την τελευταία φορά που είδε το, γιο της Αλμόγκ στις 6 Οκτωβρίου, στις 11 το βράδυ, που έφυγε με φίλους του για το φεστιβάλ.

Ξύπνησε την επομένη ημέρα το πρωί από ένα τηλεφώνημα του Αλμόγκ ο οποίος της περιέγραφε ότι ακούει από παντού ρουκέτες και πυροβολισμούς. “Δεν ξέρω τι συμβαίνει, θα σε πάρω σε μισή ώρα, μαμά σ’ αγαπώ”, της είπε την τελευταία φορά που τον άκουσε.

Η κόρη της έστειλε στο facebook τη φωτογραφία του Αλμόγκ και τρεις ώρες αργότερα έλαβαν ένα βίντεο από κάποιον που τον αναγνώρισε.

“Από εκείνη τη στιγμή ο κόσμος μου καταστράφηκε. Είναι όλη η ζωή μου, ζω έναν εφιάλτη σε έναν διαφορετικό κόσμο. Δεν κοιμάμαι, μόνο κλαίω και είμαι σε απόγνωση”,  είπε η Ορίτ.

Ο Αλμόγκ, είπε, είναι ένας άνθρωπος χαρούμενος, δεν μπορεί να κάτσει σε καρέκλα για μία ώρα, “δεν μπορώ να τον φανταστώ να είναι ένα, μήνα σε ένα υπόγειο”.

“Από τότε η ζωή μας είναι ένας εφιάλτης. Ομως αυτός ο εφιάλτης είναι πραγματικότητα. Σας παρακαλώ, βοηθήστε μας να τον φέρουμε πίσω, μαζί με τους άλλους ομήρους”.

Ο θείος του Αβιράμ ανέφερε ότι μέσα σε μια εβδομάδα όλες οι οικογένειες των ομήρων οργανώθηκαν, ενώθηκαν και ξεκίνησαν να λειτουργούν σαν ομάδα.

“Οπως το βλέπω, θα τα καταφέρουμε και θα τους φέρουμε πίσω. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, αλλά θα τους φέρουμε πίσω”, τόνισε και κάλεσε όλο τον κόσμο να πιέσει όποιον μπορεί να βοηθήσει, αλλά και να στηρίξει τις οικογένειες των ομήρων.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured