ΕπικαιρότηταΠολιτισμόςΥπουργείο Εσωτερικών

Με δημόσια δαπάνη η κηδεία του Νίκου Κούνδουρου

Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η κηδεία του σπουδαίου Ελληνα σύγχρονου σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου θα τελεστεί με δημόσια δαπάνη.

Ο Νίκος Κούνδουρος (15 Δεκεμβρίου 1926 22 Φεβρουαρίου 2017) ήταν ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ελληνες σκηνοθέτες.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά οι γονείς του δεν ανέχονταν να πολιτογραφηθεί ως Αθηναίος.

Τον μετέφεραν στην Κρήτη τυλιγμένο σε μία πάνα, ώστε να γραφτεί στα δημοτολόγια του Αγίου Νικολάου της Κρήτης στις 15 Δεκεμβρίου του 1926.

Ηταν γιος του δικηγόρου και πολιτικού Ιωσήφ Κούνδουρου.

Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από την οποία και αποφοίτησε το 1948.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ενταχθεί στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και μετά τον πόλεμο εξορίστηκε στη Μακρονήσο, λόγω των αριστερών φρονημάτων του.

Στα 28 του χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με τη «Μαγική Πόλη» (1954) όπου συνδύασε τις επιρροές του από τον νεορεαλισμό με την εικαστική του ματιά.

Με το σύνθετο και πρωτοποριακό έργο «Ο Δράκος» (1956) ο Νίκος Κούνδουρος καθιερώνεται ως ένας εξαιρετικά σημαντικός σκηνοθέτης που έχει πολλά να προσφέρει στον κινηματογράφι και γενικότερα στον Πολιτισμό.

Ακολούθησαν:

• Οι παράνομοι (1958)

• Το ποτάμι (1959)

• Μικρές Αφροδίτες (1963)

• Το πρόσωπο της Μέδουσας (1967)

• Τα τραγούδια της φωτιάς (1974)

• 1922 (1978)

Κατά τα ξημερώματα της 21 Οκτωβρίου του 2010, έπεσε θύμα ληστείας στο σπίτι του στο Μετς από 3 μασκοφόρους, τους οποίους η αστυνομία δεν κατάφερε να εντοπίσει, ενώ ο ίδιος μεταφέρθηκε στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς».

Υπήρξε θύμα ανάλογης ενέργειας και δύο μήνες νωρίτερα.

Διακρίσεις

Ο Νίκος Κούνδουρος έχει επίσης αντιπροσωπεύσει τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές φορές στο εξωτερικό, όπως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 1956, στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958, 1963 και 1967.

Επίσης, είχε τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963 για την ταινία «Μικρές Αφροδίτες».

Τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία του «Το ποτάμι» το 1959 και την ταινία «1922» το 1978.

Ειδικότερα, η ταινία «1922» απέσπασε εννέα βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 1978 (Α’ καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, Α’ γυναικείου ρόλου, Β’ ανδρικού ρόλου, σκηνογραφίας, τιμητική διάκριση ερμηνείας, τιμητική διάκριση για το μακιγιάζ και ΕΚΚ σεναρίου).

Το 1982 η ίδια ταινία απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κέιπ Τάουν.

Για την ταινία «Μικρές Αφροδίτες», τιμήθηκε και με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του 1982.

Η ταινία του «Ο Δράκος» χαρακτηρίστηκε ως η κορυφαία ελληνική ταινία στη δεκαετία 1950 – 1960.

Τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική και αγγλική τηλεόραση έχουν προβάλει κατ’ επανάληψη ταινίες του Κούνδουρου.

Σημειώνεται επίσης ότι αντίγραφα πολλών ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη, καθώς και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης.

Ο Νίκος Κούνδουρος μιλούσε επίσης αγγλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

Ο Νίκος Κούνδουρος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 χρόνων, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017.

Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα