ΕπικαιρότηταΠολιτική

Μαρινάκης: Μέχρι το τέλος του μήνα οι ανακοινώσεις για επιπλέον στήριξη στο ηλεκτρικό ρεύμα

«Μέχρι τέλος του μήνα θα έχουμε ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκυλακάκη για περαιτέρω στήριξη των πολιτών σχετικά με τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα σε συνέχεια των πολλών παρεμβάσεων που έχουν γίνει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Για την ακρίβεια στα τρόφιμα ανέφερε ότι πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε ανακοινώσεις από το υπουργείο ανάπτυξης και τώρα αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλες οι παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση και οι προσωπικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού έχουν ως βασικό στόχο την ενδυνάμωση του εισοδήματος των πολιτών και σίγουρα οι θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία δίνουν ώθηση για αυτές τις αλλαγές.

«Το μέγεθος των αυξήσεων αποτυπώνεται από τους επιμέρους δείκτες του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος για αρκετούς μήνες. Είναι σημαντικό στοιχείο ότι η ελληνική οικονομία έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι ο πιο επίμονος. Ως προς την ενέργεια η κυβέρνηση παρακολουθεί το σύνολο των εξελίξεων και επεμβαίνει για να περιορίσει τις συνέπειες και αυτός είναι και ο λόγος των ανακοινώσεων μέχρι το τέλος του μήνα. Δεδομένο είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα χωρίς να εκτροχιάζεται να προσαρμόζεται», ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο με παραχώρηση περισσότερων βάσεων ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι είναι γνωστό σε ποια συμμαχία ανήκει η Ελλάδα και πως είναι συνεπής και διαχρονική η στάση της. «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε επιχειρησιακά ζητήματα που σχετίζονται με τις συμμαχικές υποχρεώσεις μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης ρωτήθηκε και για τους λόγους της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ.

«Αν δει κανείς τις κινήσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, δείχνουν ότι η χώρα μας σε μεγάλα ζητήματα δεν έχει πλέον το ρόλο του θεατή. Έχουμε διατυπώσει τη στάση μας, δίπλα στο λαό του Ισραήλ και στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Είναι σημαντική η συνάντηση με τον κ. Νετανιάχου η οποία είχε αναβληθεί την περασμένη Πέμπτη και έγινε σήμερα. Το βασικό περιεχόμενό της το μετέφερα. Θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Σημαντική ήταν και η παρουσία του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο. Δεν μένουμε μόνο σε διαπιστώσεις και διατύπωση θεωριών και λόγια αλλά έχουμε τη δυνατότητα να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις συμβατές και συνεπείς στις διαχρονικές θέσεις της χώρας», απάντησε ενώ για τη συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας μετά από σχετική ερώτηση δεν πρόσθεσε τίποτα περισσότερα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί.

Σχετικά με το βομβαρδισμό της Εκκλησίας του Αγίου Προφυρίου και αν το έθεσε ο πρωθυπουργός στον ισραηλινό ομόλογό του, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρέπει να αποφευχθεί ανθρωπιστική κρίση, να προστατευθούν οι άμαχοι σε όποια πλευρά κι αν βρίσκονται, να μην ταυτίζουμε αθώους με μια τρομοκρατική οργάνωση και να αποφευχθούν λογικές για συνολικές επιθέσεις ως αντίποινα.

Πρόσθεσε πως πάντα είμαστε ταυτόχρονα αλληλέγγυοι στο Ισραήλ και στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και πως αυτό θα συνεχίσει να κάνει ο πρωθυπουργός χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.

Απαντώντας σε άλλη παρεμφερή ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως μέρος της συζήτησης που κάνει η χώρα μας έχει σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων κάτι που έθεσε ο πρωθυπουργός στον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στην κριτική του Στέφανου Κασσελάκη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Δήλωσε πως είτε η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί κατά κανόνα να λαϊκίσει και να υποβαθμίσει μια σημαντική επιτυχία της χώρας, είτε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, ο υπουργός οικονομικών έχουν καταφέρει να κοροϊδέψουν τους πάντες, τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, την ΕΚΤ, τη Eurostat.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ανάλυση στο τι σκέφτεται η αντιπολίτευση. Καμία τέτοια είδηση από μόνη της δεν πρόκειται να λύσει το σύνολο των προβλημάτων. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, δηλαδή χρήματα, να δημιουργήσει δουλειές και άρα αύξηση εσόδων από περισσότερους με χαμηλότερους φόρους και άρα μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Αυτή η οχύρωση της ελληνικής οικονομίας δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει για να μειώνει τις συνέπειες των πολλών εισαγόμενων κρίσεων», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη

Για το ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη είπε ότι θα προγραμματιστεί ενώ για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως δεν έχει δουλειά η κυβέρνηση να σχολιάσει τα εσωτερικά άλλου κόμματος.

Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο και αφορούν την οπαδική βία ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως εδώ και δύο μήνες έχουν γίνει 47 επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ σε συνδέσμους οπαδών και 148 συλλήψεις. «Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι γίνεται. Να προσθέσω ότι για τους συνδέσμους ολοκληρώθηκε η επεξεργασία και θα κατατεθεί η νομοθετική πρωτοβουλία που θα υποχρεώνει τις ΠΑΕ να έχουν μόνο μία λέσχη οπαδών. Για την ποινική αντιμετώπιση, πρέπει να τρέξει το σύνολο των εμπλεκόμενων αρχών, να βρεθούν οι ένοχοι και αυτοί οι άνθρωποι να τιμωρούνται παραδειγματικά. Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε ότι αυτό θα γίνει», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα μίλησε για το ρόλο των ομάδων σημειώνοντας πως έχουμε σε επίπεδο πειθαρχικού ελέγχου πλούσιο νομικό οπλοστάσιο με βαρύτατες ποινές. «Είναι ευθύνη και των μεγάλων ΠΑΕ και συνολικά όσων διοικούν το ποδόσφαιρο να προστατεύσουν τον επαγγελματικό αθλητισμό και να επιβάλλουν τις μέγιστες δυνατές ποινές», ανέφερε.

Με αφορμή περιστατικό βίας σε πανεπιστήμιο ο κ. Μαρινάκης μετά από σχετική ερώτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία υποχώρηση της κυβέρνησης σε εξαγγελία ή στην εφαρμογή του νόμου. «Δεν πρόκειται να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία, γίνεται συνεχής επανεξέταση για το πώς θα είναι περισσότερο αποδοτική και σε περισσότερα σημεία», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Κασσελάκη να ψηφίσει την αναθεώρηση του άρθρου 16 καθώς ήταν σε άρθρα του στο παρελθόν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο κ. Μαρινάκης απάντησε μακάρι και πως αυτό θα είναι για το καλό των επόμενων γενεών.

Για τα περί συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου και τη συζήτηση για νέο πόλο στην κεντροαριστερά ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι περάσαμε από την Ελλάδα του Καστελόριζου και των ουρών στα ΑΤΜ σε αυτή με τις ειδήσεις για περαιτέρω αναβαθμίσεις χώρας. «Αν βάλει κανείς τις εικόνες δίπλα, λένε όλη την αλήθεια. Δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάσουμε ενδεχόμενες εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Τα προβλήματα δεν τα λύνουν τα συνθήματα και οι συμμαχίες αλλά οι πολιτικές, οι εφαρμόσιμες προτάσεις, η συνέπεια λόγων και έργων. Η χώρα μας δεν πήγε πουθενά με συνθήματα, κούφιες υποσχέσεις και προγράμματα που είχαν κοστολογηθεί στον αέρα. Εφόσον έχουμε μια ρεαλιστική και κοστολογημένη πρόταση, τότε θα κάνουμε σοβαρή συζήτηση. Προς το παρόν τα παρακολουθούμε όλα αλλά δεν έχει νόημα να σχολιάσουμε», συμπλήρωσε.

Για την απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Αδηλίνη να αναβαθμίσει την υπόθεση των υποκλοπών ο κ. Μαρινάκης είπε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι στο πλαίσιο της θεσμικής θωράκισης ώστε να μην υπάρχει παραγραφή. «Δεν είναι δουλειά της εκτελεστικής εξουσίας ούτε να παρεμβαίνει στην δικαιοσύνη ούτε να της υποδεικνύει πως θα κάνει τη δουλειά της. Η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αναμένει τα σχετικά πορίσματα», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα