Περιφέρεια Δυτικής ΕλλάδαςΠεριφέρειες

Μαρακές: Στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Στην 22η Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών (COP22) της Σύμβασης – Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) που διεξήχθη στην πόλη Μαρακές στο Μαρόκο, βρέθηκε ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Γιώργος Αγγελόπουλος.

Ο κ. Αγγελόπουλος συμμετείχε στη Διάσκεψη Κορυφής για το Κλίμα και την Ενέργεια των Ηγετών Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και τη Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR, στην οποία η Περιφέρεια κατέχει την προεδρία.

«Η COP22 συνεχίζει στις βάσεις της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρσι το Δεκέμβριο στο Παρίσι (COP21) και επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδίως για τη διαφάνεια, την προσαρμογή, την καινοτομία και τη δημιουργία ικανοτήτων για την αντιμετώπιση απωλειών και καταστροφών» σημείωσε ο Βοηθός Περιφερειάρχη κ. Αγγελόπουλος, προσθέτοντας ότι «η COP22 δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο των Περιφερειών και των Πόλεων για την υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού και επικεντρώνει στις χρηματοδοτικές ροές και μηχανισμούς που απαιτούνται. Επίσης, υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η Μεσόγειος και προχωρά στη διαμόρφωση μιας κοινής ατζέντας για την Κλιματική Αλλαγή στην περιοχή».

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης παρουσιάστηκε η επέκταση του Συμφώνου των Δήμων και Περιφερειών για την Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή που είχε ξεκινήσει η Επιτροπή των Περιφερειών σε παγκόσμια κλίμακα υπό τον ΟΗΕ.

Παραλλήλως, η Διάσκεψη ενέκρινε τη Διακήρυξη του Μαρακές που είναι ένας οδικός χάρτης για τη χρηματοδότηση των τοπικών δράσεων για την κλιματική αλλαγή.

«Είναι μεγάλη τιμή, αλλά παράλληλα και ευθύνη να εκπροσωπείς την Περιφέρειά σου, τη χώρα σου, αλλά και τις Περιφέρειες της Μεσογείου σε μία τόσο σημαντική διοργάνωση. Με τη Διακήρυξη του Μαρακές, οι εκπρόσωποι Δήμων και Περιφερειών από 114 χώρες του κόσμου καλωσορίζουμε το ιστορικό γεγονός, τη Συμφωνία του Παρισιού, που τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή στις 4 Νοέμβριου 2016, επιβεβαιώνουμε το ρόλο των τοπικών και Περιφερειακών Αρχών ως βασικών εταίρων των κυβερνήσεων στη μάχη για το Κλίμα και καλούμε για την εφαρμογή χρηματοδοτικών μηχανισμών που θα ενισχύσουν δράσεις για τη βιώσιμη προσαρμογή των περιοχών μας για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών», σημείωσε ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

Επίσης, ο κ. Αγγελόπουλος συμμετείχε στη συνάντηση της ARLEM για το Κλίμα και τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, καθώς και στο συνέδριο που διοργανώθηκε για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου κλιματικής διακυβέρνησης.

 

Προτεινόμενα