ΕλλάδαΕπικαιρότηταΠεριφέρεια Νοτίου ΑιγαίουΠεριφέρειες

Λύση στο θέμα της θεώρησης visa στα νησιά

Την παράταση ισχύος για ένα ακόμη χρόνο, του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (visas) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αποδέχθηκε τελικά η Κομισιόν.

Και όλα αυτά παρά την αρχικά αρνητική απάντησή της στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.

Την παράταση την είχε ζητήσει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος με επιστολή του προς τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Την απόφαση της Κομισιόν, που αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον τουρισμό στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ανακοίνωσε στον περιφερειάρχη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 στις Βρυξέλλες και επετεύχθη μετά από μεθοδική και ουσιαστική παρέμβαση του Ευρωπαίου επιτρόπου, προς την Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, στις 23 Ιανουαρίου 2017, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου είχε στείλει επιστολή στον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημήτρη Αβραμόπουλο, την παρέμβαση του οποίου ζητούσε για την έγκαιρη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (visas) στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην επιστολή του, ο περιφερειάρχης είχε επισημάνει ότι το μεταναστευτικό ζήτημα κατάφερε σημαντικό πλήγμα στην τουριστική οικονομία μεμονωμένων νησιών αλλά και της ευρύτερης περιοχής, επηρεάζοντας τις αφίξεις ξένων επισκεπτών, κυρίως κατά την περίοδο από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2016.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, η ενδυνάμωση του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθίσταται ζωτικής σημασίας.

Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε τουρίστες από τρίτες χώρες, προερχόμενους από την Τουρκία, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Λίγες ημέρες μετά, στις 7 Φεβρουαρίου 2017, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος γνωστοποιεί με επιστολή του προς τους βουλευτές του Ανατολικού Αιγαίου ότι παρά τις επίπονες και συνεχείς προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν κατέστη δυνατή η επέκταση του πιλοτικού προγράμματος διευκόλυνσης θεωρήσεων για τα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου μετά την 30ή Οκτωβρίου 2016.

Αυτή η ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου απετράπη μετά από την ουσιαστική παρέμβαση του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατόπιν του αιτήματος του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, η οποίαείχε ως αποτέλεσμα την συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα για την επανάληψη του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (visas) στα νησιά για ένα ακόμη έτος.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα