Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Λεύκωμα: «Μνήμες Τρύγου στα Μεσόγεια Αττικής»

Στην παρουσίαση του λευκώματος του Δημήτριου Μπούκη, «Μνήμες Τρύγου στα Μεσόγεια Αττικής», που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαρτίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συνδέσμου Κερατέας «Χρυσή Τομή», παραβρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου.

Στην παρουσίαση του λευκώματος που εκδόθηκε από τις ΑΩ Εκδόσεις, συμμετείχαν επίσης ο συγγραφέας και λαογράφος Γιάννης Πρόφης, ο κτηματίας-αμπελουργός Γιάννης Ρώμας, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου, στην ομιλία του ανέφερε και τα εξής:

«Οι Μνήμες Τρύγου στα Μεσόγεια Αττικής είναι μια πολύτιμη έκδοση γεμάτη μνήμες για τα Μεσόγεια και τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μέσα από αυτό το βιβλίο έχουν τη δυνατότητα να θυμηθούν ή να γνωρίσουν τους ανθρώπους εκείνους που ασχολούνταν με την αμπελουργία και που παρά την κουραστική καθημερινότητά τους στο χωράφι, το αμπέλι και τα οινοποιεία, στέκονται χαμογελαστοί με καμάρι μπροστά στον φωτογραφικό φακό, ξεχνώντας για λίγο τον μόχθο και την αγωνία τους, τη λιτή και βασανισμένη ζωή τους».

Σημείωσε ότι η έκδοση αυτή έρχεται σε μια συγκυρία όπου παρατηρείται έντονη στροφή των νέων κυρίως ανθρώπων στην Ανατολική Αττική στον πρωτογενή τομέα, η στήριξη, αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη του οποίου αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Περιφέρειας Αττικής.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη να μελετηθεί η ιστορία της οινοπαραγωγής στα Μεσόγεια καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία έρευνα στα αρχεία των αγροτικών και αμπελουργικών συνεταιρισμών της περιοχής.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε δοκιμή κρασιών έξι οινοπαραγωγών (οινοποιείων) της περιοχής.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Αττικής