ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Kύκλωμα πωλούσε πλαστούς πίνακες ζωγραφικής με κέρδη άνω των 6 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση με δραστηριότητα στην πώληση στο εξωτερικό πλαστών πινάκων ζωγραφικής, αποκάλυψε η Eλληνική Aστυνομία.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν πέντε μέλη του κυκλώματος.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, όταν έφτασε στην αστυνομία πληροφορία για συμμορία, η οποία διακινούσε έναν πίνακα ζωγραφικής προς 12 εκατομμύρια ευρώ.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 18 πίνακες, 2 φούρνοι για παλαίωση έργων τέχνης και πλήθος σφραγίδων και εγγράφων. Το παράνομο οικονομικό όφελος ξεπερνάει τα 6.000.000 ευρώ.

 

Το χρονικό

Hταν Φεβρουάριος του 2023 όταν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. πήγαν στη Βουλγαρία και σε στενή συνεργασία με εκπροσώπους της Europol και του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς των βουλγαρικών Αρχών, διέκοψαν τελικά την αγοραπωλησία πίνακα.

Ακολούθησαν έρευνες σε σπίτια και αποθήκη στην Αττική, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 πίνακες ζωγραφικής, σφραγίδες, έγγραφα, πιστοποιητικά γνησιότητας και μεταλλικός φούρνος για την παλαίωση έργων τέχνης.

Για τους πίνακες που βρέθηκαν στην Αττική παραγγέλθηκε πραγματογνωμοσύνη και προέκυψε ότι ήταν εξ ολοκλήρου πλαστοί, κατ’ απομίμηση του καλλιτεχνικού ιδιώματος των ζωγράφων στους οποίους αποδίδονται, ενώ και οι υπογραφές που έφεραν ήταν πλαστές.

Η σπείρα ήδη από το 2014 συναλλασσόταν με ιδιώτες, συλλέκτες, εμπόρους και οίκους δημοπρασιών σε χώρες του εξωτερικού, προωθώντας πλαστά έργα τέχνης και συγκεκριμένα πινάκων ζωγραφικής, δήθεν φιλοτεχνημένων από διάσημους καλλιτέχνες.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν πέντε άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για «σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας».

“Από τους 18 πίνακες, οι 10 είναι πλαστοί”

Ο Γιώργος Καλιακμάνης, πρόεδρος Eνωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν.Α. Αττικής, μίλησε στο Mega για την υπόθεση.

Οπως μεταξύ άλλων ανέφερε, “είναι όλοι Ελληνες, πέρα από ένα άτομο και μία γυναίκα. Φαίνεται ότι οι απολαβές ήταν πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ. Τον τελευταίο πίνακα που πήγαν να πουλήσουν, θα ήταν πάνω από 12 εκατομμύρια Από τους 18 πίνακες φαίνεται ότι οι 10 είναι πλαστοί. Οπως φαίνεται, τους ζωγράφιζε ένας από αυτούς και είχαν ακόμη και φούρνο που τα παλαίωναν. Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης”.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα