ΕπικαιρότηταΠολιτική

Κώστας Σημίτης: Να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο

Εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2023 από το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση, το Ιδρυμα Ντελόρ και την ιστοσελίδα “Μεταρρύθμιση”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Λουκάς Παπαδήμος και μια σειρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Από τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Απόστολο Κακλαμάνη, τον Κώστα Λαλιώτη, την Κ.Ο. του κόμματος, πρώην υπουργούς και βουλευτές που υπηρέτησαν τον εκσυγχρονισμό της οκτάχρονης διακυβέρνησής του πρώην πρωθυπουργού.

Παρόντες και οι διαχρονικοί του φίλοι, καθηγητές Γιάννης Σπράος και Κevin Fairstone, από το LSE και πλήθος στελεχών που ήρθαν από όλη στην Ελλάδα.

Θερμό ήταν το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου για τον Κώστα Σημίτη, καθώς δεν μπορούσε να παραβρεθεί αφού βρίσκεται στο εξωτερικό.

Η επικεφαλής του Δικτύου Aννα Διαμαντοπούλου, εξήρε την πολιτική διαδρομή του πρώην Πρωθυπουργού «από επαναστάτης με αιτία στη διάρκεια της χούντας , συνιδρυτής και εξέχον μέλος και ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, αιρετικός με άποψη και δημιουργός του εκσυγχρονιστικού ρεύματος. Η μάχη για τον εκσυγχρονισμό δεν τελειώνει, ίσως να ξαποστένει και ξανά για τη δόξα να τραβά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη εκθείασε το οικονομικό σχέδιο που εφαρμόστηκε επί πρωθυπουργίας του για την είσοδο στο Ευρώ, ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης μίλησε για το πολιτικό νόημα της Εποχής Σημίτη και ο πρέσβης επί τιμή Α. Αγαθοκλής, για τη σημασία και το τρόπο ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και το Ελσίνκι.

Θερμά λόγια με βιντεοσκοπημένα μηνύματα για τον πολιτικό και προσωπικό τους φίλο, Κώστα Σημίτη, έστειλαν ο Μπιλ Κλίντον, ο Ζακ Ντελόρ μέσω του Πασκάλ Λαμί και ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

Ο Κώστας Σημίτης, συνιδρυτής, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με μια λιτή αλλά ουσιαστική δήλωση, έδωσε τις προτροπές του κι έκλεισε την τιμητική εκδήλωση στον ίδιο.

«Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους», είπε συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης .

Ο πρώην πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων τόνισε:

“Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα”.

Ο Κώστας Σημίτης υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο λέξεις “κλειδιά”: “Το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο”.

Η ομιλία του Κώστα Σημίτη ολοκληρώθηκε, αναφέροντας τα εξής:

“Σας ευχαριστώ όλους. Η παρουσία σας απόψε ήταν μία ενθάρρυνση για να προσπαθούμε το καλύτερο”.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα