ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Κωνσταντίνος Ψηλός – Θοδωρής Λανταβός: Οι “επιχειρηματίες” με τα ακριβά γούστα και την απάτη 85 εκατ. (ΦΩΤΟ)

Χλιδάτη ζωή, χιλιάδες ευρώ σε ψώνια, ένα τριώροφο με υπηρέτες (μια εκ των οποίων τούς… έκλεβε τα κλεμμένα), ακριβά αυτοκίνητα, φλεξάρισμα που ζαλίζει και εμφανίσεις σε όλα τα κοσμικά event.

Κλασική περίπτωση “επιχειρηματιών” που δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη πετυχημένη επιχείρηση, αλλά έχουν αγνώστου προέλευσης χρήματα που κανείς δεν ξέρει πώς αποκτήθηκαν.

Ο Κώστας Ψηλός ήταν ο εγκέφαλος της απάτης των 85 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.

 

Κώστας Ψηλός

Κυκλοφορεί από το 2010 με Lamborghini και κανείς δεν ήξερε ποια είναι η κύρια πηγή εσόδων του. Μέχρι πριν από δυο ημέρες.

Ο Ψηλός το 2020, είχε κλείσει prive τη Louis Vuitton στην Βιέννη για να ψωνίσει η τότε αρραβωνιαστικιά του πρώην εστεμμένη Μαρία Ψηλού (το επώνυμο ήταν συνωνυμία).

Παρέα του, ήταν και ο Θοδωρής Λανταβός, πρώην σύντροφος της Σάσας Μπάστα και μιας ακόμα εστεμμένης.

Θοδωρής Λανταβός

Κατά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, λοιπόν,  συνελήφθησαν 11 άτομα, από τα οποία τα 10 είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα τρία με αρχηγικό ρόλο.

 

Πώς δρούσε η εγκληματική οικονομικά συμμορία

Ανοιγαν σωρηδόν εταιρείες τεχνολογίας, δήλωναν πλασματικές συναλλαγές, εισέπρατταν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και επιστρεπτέες προκαταβολές και μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων κατάφεραν να αποκομίσουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο λόγος για το κύκλωμα που είχε αναγάγει την οικονομική απάτη σε επιστήμη και αποδομήθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, τα οποία, έπειτα από μακρά έρευνα, προχώρησαν τη Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Δεκεμβρίου σε 11 συλλήψεις, με τη σχηματισθείσα δικογραφία να περιλαμβάνει ακόμη 23 άτομα.

Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας και τα ψεύτικα τιμολόγια

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης περιγράφεται αναλυτικά στα σχετικά έγγραφα που συντάχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., στα οποία σημειώνεται πως τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδιαίτερη «αγάπη» στην τεχνολογία καθώς όλες οι εικονικές εταιρείες τους ήταν σχετικές με αυτή.

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα: “Για την υλοποίηση του σκοπού συγκρότησης, τα μέλη της οργάνωσης φέρεται ότι συνέστησαν, διαδοχικά, εταιρείες με δραστηριότητες, κατά περίπτωση, το «Λιανικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Εξαρτημάτων», «Χονδρικό Εμπόριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Περιφερειακού Εξοπλισμού Υπολογιστών και Λογισμικού, Χονδρικό Εμπόριο Συσκευών Κινητής Τηλεφωνίας και Ανταλλακτικών τους», «Εμπορικοί Αντιπρόσωποι Η/Υ, Υπηρεσίες Εμπόριο Ηλεκτρονικών Ειδών», «Αγορά Χρόνου Ομιλίας», στις οποίες ήταν εκπρόσωποι διαχειριστές, δηλώνοντας κυρίως περιφερειακά μέλη”.

“Διαχρονικά μετέβαλαν τις μεθόδους δράσης για την επίτευξη των σκοπών τους ώστε να μην εντοπίζεται η σύνδεση των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και η ανίχνευση του εύρους του εταιρικού σχηματισμού, εντάσσοντας σε αυτή νέα μέλη και ιδρύοντας νέες οντότητες, ενώ μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων και σε συνδυασμό με αναντιστοιχίες που εμφάνιζαν μεταξύ περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και χρεώσεις των τηρούμενων τραπεζικών λογαριασμών, καθιστούσαν δυσχερή την διάκριση των πραγματικών εμπορικών συναλλαγών με τις εικονικές, και σε κάθε περίπτωση την αποφυγή αποκάλυψης στις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές ότι πρόκειται για επιχειρήσεις την πραγματική διαχείριση των οποίων είχαν από κοινού τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης”.

Διαβάστε τους διαλόγους του εγκεφάλου της σπείρας

Στις 23 Μαΐου 2023 ο ηλικίας 51 ετών, φερόμενος ως εγκέφαλος της συμμορίας, Κωνσταντίνος Ψηλός, συνομιλεί με μία γυναίκα λέγοντας:

«Θυμάσαι τους λογαριασμούς, εκεί υπήρχανε κάποια χρήματα τα οποία είχαν δεσμεύσεις. Μπράβο, εγώ τώρα επειδή έχουμε μία τέτοια που θα τις βγάλουν τις δεσμεύσεις. Θέλω όμως για να μην τους στείλω σε άλλα ντι άλλων να σου στείλω ένα EXCEL με τους λογαριασμούς. Να δούμε είναι 13 εταιρείες, να δούμε σε ποιες εταιρείες υπάρχουν λεφτά οπότε μην τους βάλω να ασχοληθούνε με κάποια που δεν έχει λεφτά μέσα. Μετά ναι, εμείς θα κάνουμε το WINBANK, μετά μόλις απελευθερώνεται ο λογαριασμός. Σου στέλνω εγώ το EXCEL τώρα, σε κάνα εικοσάλεπτο θα σε ξαναπάρω τηλέφωνο μόλις σου στείλω τη λίστα με τις εταιρείες και τους λογαριασμούς ή μπορεί να φέρνω και του τέτοιου από εκεί να κάνει κατευθείαν μεταφορά μέσα στην τράπεζα, να συνεννοηθούμε να πηγαίνει σε δικό μας …δηλαδή όλες έχουν δέσμευση. Και όλες έχουν από την εφορία. Δεν έχει νόημα… αν το κάνει για μία το κάνει για όλες κατάλαβες;».

Σε άλλη συνομιλία, ο φερόμενος ως εγκέφαλος επικοινωνεί με συγκεκριμένο πρόσωπο και ενδιαφέρεται για μία συγκεκριμένη εταιρεία με δραστηριότητα μεταξύ άλλων στο εμπόριο συσκευών κινητής τηλεφωνίας και το νεοσύστατο ηλεκτρονικό κατάστημα:

Κ. Ψηλός: «Σας είχε πάρει τηλέφωνο ο Αρης πριν από λίγο να σας πει για ένα πρόγραμμα της EPSILON. Λοιπόν, εμείς ανοίγουμε τώρα ένα ηλεκτρονικό κατάστημα. Ναι, να συνδέεται με το E-SHOP που έχουμε, με τη σελίδα που τώρα τη φτιάχνουμε».

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία βαρύτατου κακουργηματικού χαρακτήρα (κατά περίπτωση) για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη κατ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παράβαση των νόμων περί όπλων, επιβλαβών φαρμάκων και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Οπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, οι συλληφθέντες είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διάρκεια και συγκεκριμένη δομή και οργάνωση, με σκοπό τη συγκάλυψη της μη απόδοσης Φ.Π.Α. ή της παράνομης θεμελίωσης δικαιώματος επιστροφής Φ.Π.Α., την είσπραξη παράνομου οικονομικού οφέλους και την παρακράτηση παράνομων οικονομικών ενισχύσεων από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω ανύπαρκτων εταιρειών εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηριστικά του “εξαφανισμένου εμπόρου”.

 

 

 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

“Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα, δραστηριοποιούνταν στη διασυνοριακή απάτη στον Φ.Π.Α. και στην απατηλή λήψη επιστρεπτέων προκαταβολών, μέσω της σύστασης ανύπαρκτων συναλλακτικά εταιρειών.

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, κατά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε, συνελήφθησαν έντεκα (11) άτομα, από τα οποία τα δέκα (10) είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και τα τρία αρχηγικά.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, και για παράβαση των νόμων περί όπλων, επιβλαβών φαρμάκων και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ, παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα -23- άτομα.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, οι ανωτέρω είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διάρκεια και συγκεκριμένη δομή και οργάνωση, με σκοπό τη συγκάλυψη της μη απόδοσης Φ.Π.Α. ή της παράνομης θεμελίωσης δικαιώματος επιστροφής Φ.Π.Α., την είσπραξη παράνομου οικονομικού όφελος και την παρακράτηση παράνομων οικονομικών ενισχύσεων από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω ανύπαρκτων εταιριών εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηρίστηκα του «εξαφανισμένου εμπόρου».

Κατά τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και επιχειρήσεις συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

54.186 ευρώ,
2 πιστόλια,
2καραμπίνες,
πλήθος φυσιγγίων και γεμιστήρων,
6 μαχαίρια,
σιδερογροθιά,
8 πολυτελή οχήματα,
59.989 απαγορευμένα φαρμακευτικά δισκία,
171 ηλεκτρονικά τσιγάρα και
πλήθος κινητών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας, δεσμεύτηκαν 1.556.333,82 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς 22 επιχειρήσεων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Ελληνικό Γραφείο Ευρωπαίων Εισαγγελέων”.

Πηγή: policenews.gr

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα