Με αφορμή τα επεισόδια στο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου Περάματος, οι δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά εξέδωσαν από κοινού ανακοίνωση για το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίληςοι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και Περάματος Γιάννης Λαγουδάκηςέκαναν από κοινού την παρακάτω δήλωση:

«Η επανεμφάνιση και τα επεισόδια που προκάλεσε η «Χρυσή Αυγή» εντός του δημοτικού σχολείου Ν. Ικονίου, αυτονόητα καταδικάζονται και αποδοκιμάζονται από όλους μας. Χωρίς αμφιβολία, αποτελούν μια ακόμα έκφραση του αποκρουστικού προσώπου του φασισμού και της ξενοφοβίας.

Βέβαια, η δράση του φασισμού στις λαϊκές γειτονιές της περιοχής του Πειραιά δεν είναι πρωτόγνωρη. Γι’ αυτό, η οργανωμένη πολιτεία, οι τοπικές κοινωνίες και ο κάθε πολίτης οφείλουν να αντισταθούν στο φόβο και στο τραμπουκισμό.

Σε αυτή την προσπάθεια, σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσουν το Υπουργείο Παιδείας, η Αυτοδιοίκηση, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, η μαθητική κοινότητα και όλοι οι φορείς.

Η περιοχή του Πειραιά, που εδώ και δεκαετίες υποδέχεται, φιλόξενα, πρόσφυγες και μετανάστες δεν μπορεί να μετατραπεί σε γκέτο και ακροατήριο της «Χρυσής Αυγής».

Η σημασία της ένταξης των μικρών παιδιών σε ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης είναι προφανής, ώστε να αποτρέψουμε τη περιθωριοποίησή τους, που μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει.

Η υπόδικη «Χρυσή Αυγή» πρέπει να απομονωθεί και να τιμωρηθεί, το συντομότερο δυνατόν, για τα εγκλήματά της, για να σταματήσει οριστικά να δηλητηριάζει, συστηματικά, τη κοινωνία και ειδικά τη νεολαία μας με τις φασιστικές ιδέες και πρακτικές».

 

Προτεινόμενα