Άλλοι ΔήμοιΔήμοι

Κέντρο ελληνικών σπουδών του Χάρβαρντ στο Ναύπλιο!

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (CHS DC) είναι ερευνητικό κέντρο το οποίο ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, στην Ουάσινγκτον.

Έχει ως βασικό σκοπό να υποστηρίζει τις ελληνικές σπουδές και να προβάλλει σε διεθνή κλίμακα «τα μεγάλα πολιτισμικά επιτεύγματα της αρχαίας Ελλάδος», ιδιαίτερα «τις ανθρωπιστικές αξίες των Ελλήνων και την απήχησή τους» ανά τους αιώνες.

Όταν ανέλαβε το 2000 τη διεύθυνση του CHS, ο καθηγητής Γκρέγκορι Νάγκι ξεκίνησε συζητήσεις για την εγκαθίδρυση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στην Ελλάδα (ΚΕΣ), προκειμένου να ενδυναμώσει και να επεκτείνει τους δεσμούς συνεργασίας του Κέντρου με επιστήμονες, ιδρύματα και άλλους φορείς στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το 2003, ο Δήμος Ναυπλιέων αποφάσισε να προχωρήσει στην αποκατάσταση του νεοκλασικού Μεγάρου Ιατρού (πρώην Δημαρχείου Ναυπλίου) και να εκμισθώσει εν συνεχεία το ιστορικό αυτό κτήριο στο CHS για να στεγαστεί το ελληνικό παράρτημα του Κέντρου, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 28 Ιουνίου 2008.

Αξιοποιώντας τη γνώση και τις πρακτικές ερευνητικών Κέντρων του Harvard, το Κέντρο αποτελεί σημαντικό κόμβο του Πανεπιστημίου Harvard στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας και συμπληρώνοντας την αποστολή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard (CHS) στην Ουάσινγκτον, στοχεύει μέσα από ποικίλες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ερευνητικές δράσεις, στην εφαρμογή του θεμελιακού ιδρυτικού σκοπού του, δηλαδή στην προαγωγή της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού.

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (Digital Libraby)

Στον πρώτο όροφο του Κέντρου, στεγάζεται η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (Αίθουσα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Γεωργίου Δ. Βερναρδάκη) η οποία εξασφαλίζει στους επισκέπτες του Κέντρου άμεση πρόσβαση σε ένα φάσμα 70 και πλέον Ηλεκτρονικών Βιβλιοθηκών και Βάσεων Δεδομένων του Harvard (ψηφιοποιημένο υλικό, ηλεκτρονικά περιοδικά, βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό κλπ.).

Η χρήση της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΚΕΣ είναι δωρεάν και ανοικτή σε όλους. Ίσως είναι και η καλύτερη έκφραση της αποστολής του Κέντρου, η οποία συνοψίζεται ως «ελεύθερη γνώση για όλους».

Δραστηριότητες (Events)

1. Σειρά Εκδηλώσεων «Events Series» (εκδηλώσεις, διαλέξεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα κ.λπ.)

Αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στην πολιτιστική ζωή της Αργολίδας και της Πελοποννήσου γενικότερα.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του ΚΕΣ στο πλαίσιο της προσφοράς του τόσο στην ευρύτερη όσο και στην τοπική κοινωνία και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων κι όλους τους Δήμους της Αργολίδος.

2. Θερινό Πρόγραμμα Πρακτικών Ασκήσεων (Summer Intership Program)

Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές του Harvard και άλλων αμερικανικών Πανεπιστημίων να επισκεφθούν την Ελλάδα, να παρακολουθήσουν σεμινάρια ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού και να εργαστούν επί αρκετές εβδομάδες, μαζί με φοιτητές ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, σε συνεργαζόμενους οργανισμούς του Ναυπλίου.

Οι Έλληνες επισκέπτονται το Harvard και το CHS στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο.

3. Θερινό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Harvard στην Ελλάδα (Comparative Cultural Studies Program)

Είναι από τα παλαιότερα και πιο πετυχημένα θερινά προγράμματα του Πανεπιστημίου.

Πραγματοποιείται στις ιστορικές πόλεις της Ολυμπίας και του Ναυπλίου, με συμμετέχοντες από το Harvard και όλον τον κόσμο.

Ανάμεσα σε άλλα εξέχοντα χαρακτηριστικά του θερινού προγράμματος ξεχωρίζουν η πολυ-πολιτισμικότητα των φοιτητών καθώς και η εξοικίωσή τους με την πολιτιστική ζωή της σύγχρονης Ελλάδος.

4. Θερινό Πρόγραμμα Μαθητών Λυκείου (High School Summer Program – HSSP)

Αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα είναι μέρος της διαρκούς διαδικασίας ανάπτυξης αναλυτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων-ευκαιριών του Κέντρου.

Το ΚΕΣ συνεργάζεται στενά με αρμόδιους κρατικούς φορείς και προσφέρει την ευκαιρία σε μαθητές ελληνικών Λυκείων να εισαχθούν σε πανεπιστημιακού επιπέδου εργασία και να εξοικειωθούν με το αμερικανικό και ελληνικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς προετοιμάζουν τα επόμενα εκπαιδευτικά τους βήματα.

Το HSSP αξιοποιεί την μεθοδολογία και εμπειρία αντίστοιχων προγραμμάτων του Harvard και υλοποιείται από ομάδα καθηγητών και φοιτητών του Πανεπιστημίου που επισκέπτονται το Ναύπλιο.

5. Πρόγραμμα «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης – Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών»

Κατά το πρόγραμμα αυτό γίνεται παρουσίαση της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Κέντρου και άλλων διαδικτυακών εργαλείων που υποστηρίζουν την έρευνα, με σκοπό την εισαγωγή των μαθητών (Γυμνασίου και Λυκείου κυρίως) στην Ψηφιακή Τεχνολογία και τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη διάδοση της γνώσης από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, όπως το Harvard.

6. Πρωτοβουλία Συνεργασίας Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αργολίδας με Charter Schools των ΗΠΑ

Ξεκίνησε το 2009 με πρωτοβουλία του ΚΕΣ και της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδος.

Αποσκοπεί στο να δημιουργηθούν δεσμοί και να υλοποιηθούν σχέδια συνεργασίας μεταξύ των σχολείων των δύο χωρών, με απώτερο στόχο την υποστήριξη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας.

7. Συνεργασία με Ακαδημαϊκούς και Αλλους Φορείς

Το Κέντρο στο Ναύπλιο αποτελεί κόμβο δικτύωσης για Πανεπιστήμια και Οργανισμούς όλου του κόσμου, τα οποία διοργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, αλλά και ελληνικών φορέων, που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν δράσεις στην Αργολίδα.

Μέχρι σήμερα, έχουν «φιλοξενηθεί» και έχουν αξιοποιήσει δωρεάν την υλικοτεχνική υποδομή του Κέντρου (για προγράμματα, έρευνα, workshops, συνέδρια, εκδηλώσεις κλπ.), εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς καθώς και Πανεπιστήμια όπως: Tufts, Maryland, Uppsala, Linkoping, Stockholm, Gothenburg, Duke University, Landon School, Chestnut Hill College, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Ενωση Ελλήνων Φυσικών, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, Europe Direct Office-Nafplion, Σχολεία του Ναυπλίου κ.ά.

8. Αλλα Travel Study Προγράμματα

Το Κέντρο αναζητά συνεχώς να σχεδιάζει και να υλοποιεί επιπλέον προγράμματα.

Τα προγράμματα αυτά, όπως το January Term, απευθύνονται στο Harvard κι άλλα αμερικανικά Πανεπιστήμια, έχοντας ως στόχο να φέρουν ακόμη περισσότερους φοιτητές, ερευνητές και καθηγητές στην Ελλάδα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής τους εμπειρίας στο εξωτερικό.

Το ΚΕΣ, στο περιθώριο της λειτουργίας και των δραστηριοτήτων του, επιδιώκει τη συνεργασία με φορείς και οργανισμούς όπως Δήμοι, Πανεπιστήμια, τοπικοί οργανισμοί κ.ά.

Στοχεύει έτσι στην ενίσχυση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων στην Αργολίδα και την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Αμετάθετη αποστολή είναι η υποστήριξη και ενίσχυση της Ελληνικής Παιδείας.

Διεύθυνση: Πλατεία Φιλελλήνων και οδός Όθωνος, ΤΚ: 21100, Ναύπλιο

Τηλέφωνο: 27520-47030, 27520-47040

Fax: 27520-47039

Ε-mailchsnafplion@chs.harvard.edu

Ιστοσελίδαhttp://greece.chs.harvard.edu & http://chs.harvard.edu

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Άλλοι Δήμοι