ΕπικαιρότηταΠολιτική

Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Επίθεση Κασσελάκη στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής

Ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που λανοιξε χθε ςμε την ομικλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του κόμμτστος τόνισε ότι το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα στηρίξει κάθε βήμα προς την κοινωνική πρόοδο, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και υπογράμμισε ότι «τα δικαιώματα είναι ζητήματα ταυτότητας για την Αριστερά». Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ μίλησε και την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο και τις ευρωεκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

«Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί ότι αν μια γυναίκα υποστεί σεξισμό, διάκριση στον χώρο εργασίας, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προβεί σε καταγγελία χωρίς αντίποινα; Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που διαφωνεί με αυτό; Να σηκωθεί. Ποιος εδώ μέσα διαφωνεί μ’ ένα ζευγάρι ομόφυλο να έχει τη δυνατότητα στον πολιτικό γάμο; Υπάρχει κανείς; Να σηκωθεί. Και ποιος εδώ μέσα διαφωνεί ένα ομόφυλο ζευγάρι να έχει δικαίωμα στην τεκνοθεσία και την υιοθεσία; Αν υπάρχει κανείς, να σηκωθεί», επεσήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης στην αρχή της τοποθέτησής του και συμπλήρωσε:

«Ξέρετε, για μας δεν είναι αυτό το ζήτημα και όλα τα δικαιώματα ζήτημα αρχηγισμού ή πειθαρχίας, είναι ζητήματα ταυτοτικά. Αν όχι η Αριστερά, ποιος; Η Αριστερά στα βουνά ξέρει να αγωνίζεται, όχι να κρύβεται. Και αυτό θα κάνουμε. Διότι υπάρχει μια σωστή μεριά της ιστορίας. Κι εμείς με υπερηφάνεια θα υπερψηφίσουμε κάθε βήμα στην κοινωνική πρόοδο. Και ας δούμε και τον κ. Ανδρουλάκη να κάνει το ίδιο στο κόμμα του, το δήθεν προοδευτικό ΠΑΣΟΚ. Να το δούμε και εκεί».

Οι παρεμβάσεις και η δέσμη προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ
Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το τελευταίο διάστημα λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας» και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να σκοτώνονται νέα παιδιά, φίλαθλοι ή αστυνομικοί, να ρισκάρουν τη ζωή τους όσοι πηγαίνουν ακόμα και σε αγώνες βόλεϊ. Η κυβέρνηση όμως αρκείται σε αποπομπές και σε rotation υπουργών, επειδή αδυνατεί να συγκρουστεί με ισχυρά συμφέροντα και αθλητικούς παράγοντες. Προτείναμε τη θέσπιση ανώτατης επιτρεπόμενης τιμής βρεφικού γάλακτος και θα προχωρήσουμε σε σχετική καμπάνια και συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Της «εισαγόμενης» ακρίβειας όπως μας παραμύθιαζε ο Πρωθυπουργός για να προστατέψει και να νομιμοποιήσει τα εγχώρια καρτέλ. Που αποδείχτηκε δική του ακρίβεια. Της δικής του ανικανότητας και απροθυμίας να ελέγξει την αισχροκέρδεια των μεγάλων ομίλων που συνθλίβει την ελληνική κοινωνία».

Προανήγγειλε ότι «θα κινητοποιηθούμε για το στεγαστικό πρόβλημα που γονατίζει τα νοικοκυριά και κυρίως τους νέους. Τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, τα νέα ζευγάρια που αδυνατούν να σχεδιάσουν και να ονειρευτούν το μέλλον τους».

«Θα ξεδιπλώσουμε το προσεχές διάστημα μια δέσμη προτάσεων για όλα τα παραπάνω, για την ακρίβεια, τη στέγαση, αλλά και τα κόκκινα δάνεια που οδηγούν στην ασφυξία ζωτικές δυνάμεις της κοινωνίας μας και τροφοδοτούν παρασιτικά συμφέροντα. Θα μιλήσουμε για ένα νέο φορολογικό πλαίσιο, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, για ένα νέο παρεμβατικό και αποδοτικό κράτος που δεν θα καταπνίγει ευκαιρίες και φιλοδοξίες, αλλά θα αξιοποιεί ταλέντα και θα πλαισιώνει τον πιο δημιουργικό μας εαυτό. Για την επιστολική ψήφο, θα τοποθετηθούμε άμεσα».

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων: «Μηχανεύονται νομικές ακροβασίες για να προσπεράσουν την καραμπινάτη αντισυνταγματικότητα. Μας παραμυθιάζουν με το Χάρβαρντ, παρότι ξέρουν ότι στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τα μεγάλα ποιοτικά ιδιωτικά πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό που τους ενδιαφέρει, όπως έδειξε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, είναι η πελατεία για τα κολέγια των φίλων της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα. Την ακύρωσαν, επειδή δήθεν «είχαμε πολλές Νομικές». Τώρα, θα επιτρέψουν την ίδρυση πολλών ιδιωτικών Νομικών και στην Πάτρα και όπου θέλουν. Η πραγματική τους επιδίωξη είναι να περικόψουν τα κονδύλια για τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ήδη κάνουν συστηματικά. Θέλουν να λιγοστέψουν τους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων, ιδίως των περιφερειακών, για να μπορούν ευκολότερα να περικόψουν κι άλλο τη χρηματοδότησή τους. Θα εκμεταλλευτούν δηλαδή την εκτόξευση της στεγαστικής δαπάνης και του κόστους ζωής κάθε φοιτητή που σπουδάζει μακριά από το σπίτι του και αντί να κάνουν κάτι γι’ αυτό, θα παρουσιάσουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – πρώην κολέγια, ως γην ποιο ελκυστική επιλογή. Σαν φτηνότερη λύση για τις οικογένειες που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές των παιδιών τους σε άλλη πόλη. Τόσο είναι το θράσος τους. Μέχρι τον τελικό στόχο, βέβαια, που θα είναι τα δίδακτρα και στα δημόσια πανεπιστήμια, δήθεν για να μπορούν να αναβαθμίσουν τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αμντιπολίτευης απευθύνθηκε εκ νέου στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «τάσσεται υπέρ αρκεί να μπουν αυστηρές προϋποθέσεις για την ποιότητά τους. Μα αν μπουν πραγματικά αυστηρές προϋποθέσεις, δηλαδή τέτοιες που να κάνουν τα ιδιωτικά ισάξια των δημόσιων, θα γίνουν ασύμφορα. Ποιος επιχειρηματίας θα πληρώνει καθηγητές για να κάνουν έρευνα, για να έχουν χρόνο να μελετούν και να δημοσιεύουν; Ξέρουμε ποιες απόψεις και συμφέροντα θα επικρατήσουν τελικά, τόσο στον τελικό νόμο όσο και στις μεταγενέστερες τροποποιήσεις και εγκυκλίους; Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση, όπως στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Θα αντιταχθούμε σε κολέγια-σούπερ-μάρκετ πτυχίων για τα παιδιά των μικρομεσαίων και των μεσαίων στρωμάτων που δεν έχουν χρήματα για να πάνε στο εξωτερικό. Πρέπει να αυξήσουμε, όχι να μειώσουμε τον αριθμό των φοιτητών. Να εργαστούμε για τη διευκόλυνση της φοίτησης σε ισχυρά, αναβαθμισμένα περιφερειακά πανεπιστήμια που θα αποτελούν εστίες ανάπτυξης, αριστείας και κοινωνικής προόδου για την ελληνική περιφέρεια».

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα