FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Κ. Μητσοτάκης: “Η ελληνική οικονομία πάει πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών” (VIDEOS)

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τα ζητήματα που απασχολούν την Ελλάδα, αλλά και θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

 

Σημεία της συνέντευξης

 

Γιατί αναβλήθηκε το ταξίδι στο Ισραήλ

Εκφράζω τον αποτροπιασμό και την οδύνη μου για το χτύπημα με τους εκατοντάδες αμάχους. Μακάρι να διαλευκανθεί η υπόθεση και να δούμε ποιοι είναι υπεύθυνοι. Πρωτοφανούς αγριότητας δολοφονική επίθεση από τη Χαμάς στο Ισραήλ. Είναι τόσο τεταμένα τα πνεύματα στην περιοχή. Εδώ παίζεται πόλεμος προπαγάνδας και στις δύο πλευρές. Άγρια η τρομοκρατική επίθεση, όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Διακρίναμε τον παλαιστινιακό λαό από τη Χαμάς για να να λάβει ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα εντός του διεθνούς δικαίου. Εϊναι μία δημοκρατία και πρέπει να αντιδράσει εντός των κανόνων που διέπουν μία ένοπλη σύγκρουση. Είμαι προβληματισμένος από το ενδεχόμενο χερσαίας εισβολής στη Γάζα, μπορεί η Χαμάς να ήθελε να την προκαλέσει. Είμαστε σύμμαχος του Ισραήλ και συνομιλητές με τον αραβικό κόσμο.

 

Για το παλαιστινιακό ζήτημα

Δεν συμμερίζομαι τις θέσεις της Αριστεράς. Πιστεύουμε στη λύση των δύο κρατών για να υπηρετήσουμε την ειρήνη στην περιοχή αλλά και την στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ. Δεν θα πήγαινα μόνο Ισραήλ, έχω επαφές με την περιοχή. Θα πάω στο Κάιρο, μίλησα με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας. Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει μονομέρεια στο ζήτημα.

 

Για το μεταναστευτικό

Οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να φύγουν από την πατρίδα τους. Αυτό δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον των ιδίων ούτε προς το συμφέρον της Ευρώπης. Η χώρα μας πλέον έχει τις υποδομές για να καταγράφει όσους φτάνουν στα νησιά και να χορηγεί άσυλο σε όσους το δικαιούνται. Η πολιτική φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί και θα συνεχιστεί. Κυρίαρχη στην ΕΕ η θέση της Ελλάδας. Δεν θα αποφασίζουν οι λαθροδιακινητές ποιοι θα μπουν στην Ευρώπη. Εμείς θα επιλέγουμε το εργατικό δυναμικό που θα έρθει στην Ελλάδα με συμφωνίες. Τα νούμερα που είπε ο κ. Μουτζούρης δεν είναι αληθή, όταν ήρθαμε εμείς στα πράγματα ήταν 30.000 στα νησιά.

 

Αντιδράσεις στις δομές από Παλαιστινίους

Δεν ανησυχούμε, είμαστε σε εγρήγορση, οι αρχές παρακολουθούν αλλά δεν υπάρχουν παραπάνω ενδείξεις. Η Ευρώπη έχει πληρώσει ακραίο φόρο αίματος από την ισλαμική τρομοκρατία. Είμαστε σε στενότατη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν είχαμε στην Ελλάδα χαρακτηριστικά μουσουλμανικών πληθυσμών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν, αλλά είμαστε προσεκτικοί.

 

Για την οικονομία και την ακρίβεια

Η ελληνική οικονομία πάει πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών. Ελπίζω και στις επόμενες αξιολογήσεις από τους οίκους αξιολόγησης θα συνεχίσουμε με επενδυτική βαθμίδα. Η πολιτική της ΕΕ είναι να σταματήσουν οι στηρίξεις στον ενεργειακό κλάδο με εξαίρεση τους ευάλωτους. Ελπίζω να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές εφεδρείες.

 

Για τη μείωση του ΦΠΑ και δράσεις κατά της ακρίβειας

Είμαστε σε μία πιο δύσκολη φάση γιατί υπάρχει αύξηση τιμών, ωστόσο βλέπουμε την αρχή του τέλους όσον αφορά στον πληθωρισμό. Οι τιμές του λαδιού είναι παγκόσμιες. Η Ελλάδα εξάγει λάδι και αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι κέρδος για τον παραγωγό. Η μείωση του ΦΠΑ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Μίλησα με πολλούς ομολόγους και δεν έχει δουλέψει ούτε στην Ε.Ε. Οι τιμές κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθούν. Όμως οι μόνιμες αυξήσεις μισθών ήρθαν για να μείνουν. Λειτουργία της αγοράς: Έχουμε βάλει πολύ μεγάλα πρόστιμα και θα συνεχίσουμε. Θέλω να στείλω μήνυμα και στις πολυεθνικές και εάν νομίζουν πως η Ελλάδα είναι μία μπανανία πως μπορούν να πωλούν τα ίδια προϊόντα πολύ πιο ακριβά από ότι σε άλλες χώρες θα δείτε τι θα κάνουμε πολύ σύντομα. Με ενδιαφέρει η πρόοδος στην οικονομία να έχει αντίκτυπο στον καθέναν. Ακρίβεια και στέγη είναι τα πιο σημαντικά θέματα.

 

Για τα μηνύματα στους υπουργούς και τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό

Θέλω να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες μου ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας. Όταν προέρχεσαι από νίκες και υπάρχει τέλμα στην αντιπολίτευση, είναι εύκολο να νομίζεις πως είναι όλα εύκολα. Αν αυτό έχει συμβεί (να πάρουν τα μυαλά ορισμένων αέρα) είναι δική μου δουλειά δημόσια και ιδιωτικά να στείλω μηνύματα. Θέλω να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο είμαι με τον εαυτό μου. Δεν είναι προαναγγελία ανασχηματισμού αυτό. Όχι. Έχουμε μία καινούργια κυβέρνηση. Δεν πιστεύω ότι δεν «τραβάει» το νέο σχήμα. Έχω αποφασίσει να δώσω χρόνο στους υπουργούς. Αυτό χρειάζεται χρόνο.

Δείτε το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Από τις παρεμβάσεις για τους servicers μέχρι την πρόνοια για τα δάση μας. Πλέον κάνουμε δύο υπουργικά τον μήνα, όμως διαβεβαιώνω ότι η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης έχει ενταθεί.

 

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια ούτε και στην υποκριτική μετριοπάθεια. Κόμμα εξουσίας είμαστε δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Δώσαμε τις μάχες μας με δύο αποτιμήσεις. Στην πρώτη κάλπη υπήρχε ο πραγματικός ανταγωνισμός. Στην δεύτερη κάλπη τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά, αλλά η τελική εικόνα είναι ότι οι 12 από τους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είπα ότι κερδίσαμε 12 στις 13, θα προτιμούσα να είχαν κερδίσει οι υποψήφιοί μας. Εξαιρετικά ανησυχητική η αποχή. Υποχρέωσή μου είναι να συνεργάζομαι με όλους τους αυτοδιοικητικούς. Η αλαζονεία είναι πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά όχι κακές συμπεριφορές. Τέσσερα χρόνια συνεργάστηκα με δημάρχους δεν ρώτησα ποτέ από ποιον χώρο προέρχονται. Ποτέ κανείς δεν είπε ότι δώσαμε χρήματα και στήριξη σε γαλάζιους δημάρχους, συνεργαστήκαμε με όλους. Συναντήθηκα με τον κ. Κουρέτα γιατί επείγει η Θεσσαλία. Στηρίξαμε εν ενεργεία υποψηφίους, δεν είναι εύκολο να αλλάζεις έναν εν ενεργεία περιφερειάρχη. Το έκανα στην Αττική, δικαιώθηκα πιστεύω με την επιλογή Χαρδαλιά.

 

Για τον Δήμο Αθηναίων

Ήταν πολύ στενάχωρο και σε προσωπικό επίπεδο, ο κ. Μπακογιάννης ήταν ένας καλός δήμαρχος, ο νέος δήμαρχος θα έχει πάντα την πόρτα του γραφείου μου πάντα ανοιχτή, του εύχομαι καλή επιτυχία. Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι της κεντρικής διοίκησης. Κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει. Το μεγάλο έργο του Βοτανικού, θα προχωρήσει, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει γήπεδο.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 Α’ μέρος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 Β’ μέρος

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured