ΕπικαιρότηταΠολιτική

Κ. Μητσοτάκης από τα Μέγαρα: Μας αρέσουν τα έργα και όχι τα λόγια

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Δημαρχείο Μεγάρων, όπου εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, αλλά και τα προγράμματα που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση για την ανάπτυξή της.

«Αυτή η κυβέρνηση δίνει πάντα έμφαση στην αποτελεσματικότητα. Μας αρέσουν τα έργα και όχι τα λόγια. Και γι’ αυτό θα κριθούμε τελικά σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Και νομίζω ότι όταν θα έρθει η ώρα όλοι να κάνουμε τον απολογισμό μας, η δημοτική αρχή αλλά και η κυβέρνηση, θα είμαστε ικανοποιημένοι, διότι τα πράγματα θα έχουν μετακινηθεί ουσιωδώς προς θετική κατεύθυνση. Με έργα και όχι με λόγια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη σημασία των πρωτοβουλιών και των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, που μπορούν να τονώσουν ουσιαστικά τις υποδομές και τις προοπτικές της τοπικής κοινωνίας.

«Πολύ σημαντικό εργαλείο το πρόγραμμα “Τρίτσης”, έχει ξεκινήσει από τον υπουργό τον κ. Θεοδωρικάκο, όταν ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών, το συνεχίζει τώρα ο Στέλιος Πέτσας. Νομίζω ακούσατε σημαντικές εξαγγελίες σήμερα, σχετικά με την ένταξη αυτής της πολύ σημαντικής αστικής αναζωογόνησης στο πρόγραμμα “Τρίτσης”, αλλά και μελλοντικές εντάξεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «σε μεγάλο βαθμό η ταχύτητα ένταξης εξαρτάται και από την ποιότητα και την ωριμότητα των μελετών που εσείς θα καταθέσετε στο υπουργείο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχουν σημαντικοί πόροι να υποστηρίξουν τους Δήμους και νομίζω ότι τα έργα αυτά θα είναι έργα εμβληματικά για το Δήμο Μεγαρέων και μετά θα είναι στο χέρι σας αγαπητέ δήμαρχε, άπαξ και εξασφαλίσετε τη χρηματοδότηση, να τα τρέξετε πολύ γρήγορα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στα έργα που θα ενταχθούν στη χρηματοδότηση του ΥΠΕΣ, εξηγώντας παράλληλα ότι όποιο έργο χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο ωριμότητας από πλευράς μελετών, περνά άμεσα στις επιτροπές αξιολόγησης. Τόνισε ακόμα. ότι αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση καταστροφών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της σωστής αξιοποίησης και χρήσης της γης. «Πολύ σημαντικό το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, στο οποίο αναφερθήκατε και γνωρίζω το προσωπικό ενδιαφέρον του Νίκου Ταγαρά για την περίπτωση αυτή, έχει βάλει και το χεράκι του ο Θοδωρής Λιβάνιος ο οποίος με την προηγούμενη ιδιότητά του ως προκάτοχος ουσιαστικά του Στέλιου, διατηρεί έντονο το ενδιαφέρον του για την περιοχή, καθώς ο ίδιος προέρχεται από την Ελευσίνα».

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έρχονται να ενισχύσουν τον ευρύτερο σχεδιασμό για την πολιτική προστασία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουν γίνει ήδη σημαντικά βήματα σε όλες τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές σχετικά με τα βασικά αντιδιαβρωτικά έργα ανάσχεσης των εδαφών, έτσι ώστε να μπορέσουμε αφ’ ενός να προστατεύσουμε τις περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα, αφ’ ετέρου να επιτρέψουμε στη φύση μέσω της φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης να αναλάβει το μακροχρόνιο, αλλά συνήθως πολύ ωραίο και αποτελεσματικό δρόμο, να ακολουθήσει η φύση το δρόμο της, της φυσικής αναγέννησης.

Είστε μία περιοχή που χτυπήθηκε από φυσικές καταστροφές και έχουμε μία υποχρέωση να θωρακίσουμε την περιοχή σας από πλημμυρικά φαινόμενα. Αλλά ταυτόχρονα έχουμε και μία υποχρέωση να σχεδιάσουμε και το κάνουμε ήδη, την επόμενη αντιπυρική περίοδο, έτσι ώστε το καλοκαίρι του ’22 να είναι πολύ καλύτερο από το πολύ δύσκολο καλοκαίρι του ’21», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Συμπλήρωσε δε, λέγοντας ότι σε οργανωτικό και διοικητικό επίπεδο είναι «πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός πια ότι τα δασαρχεία πέρασαν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της Δυτικής Αττικής, τον κρατούν ενήμερο για όλα τα ζητήματα της περιοχής. «Εξάλλου, εγώ εξακολουθώ να είμαι βουλευτής Δυτικής Αθήνας. Επομένως, είμαστε ουσιαστικά όμορες περιφέρειες, το ενδιαφέρον μου για τα δυτικά νομίζω είναι δεδομένο και το έχουμε αποδείξει στην πράξη».

     Στήριξη των παραγωγών και προστασία των καταναλωτών

Κάνοντας μία επισκόπηση της επίσκεψής του στα Μέγαρα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τους επιχειρηματίες της περιοχής, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που προκαλούνται από τις αναταράξεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, αλλά και οι πρωτοβουλίες που έχουν ενεργοποιηθεί ώστε να αντιμετωπιστούν οι αναπόφευκτες πληθωριστικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.
«Ξέρω ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και απ’ όλες τις παραγωγικές μονάδες, να μην περάσουν αυτές οι αυξήσεις στον τελικό καταναλωτή. Και ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση έχουμε ανακοινώσει και ένα πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων από τον μήνα Ιανουάριο, όλων των επιχειρήσεων, με μία σημαντική επιδότηση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι ώστε να καλύψουμε ως κράτος ένα μέρος της αύξησης που είδαν ήδη οι επιχειρηματίες στους λογαριασμούς τους, τους περασμένους μήνες.
Οπως γνωρίζετε, υπήρχε ήδη ένα πλαίσιο στήριξης για τα νοικοκυριά – το οποίο και συνεχίζεται – ειδικά για τα νοικοκυριά με χαμηλή κατανάλωση ως 300 κιλοβατώρες η στήριξη αυτή είναι πολύ μεγάλη. Αλλά τώρα υπάρχει και μία πρόσθετη στήριξη για όλες τις επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο θα εκτιμηθεί και από τις επιχειρήσεις της περιοχής».

Μείωση εγκληματικότητας και έργα κατά ενδοοικογενειακής βίας

Αναφερόμενος στα θέματα δημόσιας τάξης, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Τα στατιστικά στοιχεία συνολικά σε όλη τη χώρα, αλλά και ειδικά στην Αττική, δείχνουν μία μείωση στην εγκληματικότητα».
«Από την πρώτη στιγμή είχαμε δεσμευτεί ότι η ασφάλεια του πολίτη, όπως το είπατε κύριε δήμαρχε, είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας και σκοπός μας, είναι αυτή τη δέσμευσή μας κάθε μέρα να την κάνουμε πράξη».

Ιδιαιτέρως για την ενδοοικογενειακή βία, τόνισε ότι το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής θα αποκτήσει ειδικό γραφείο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
«Είναι επίσης σημαντικό ότι αποκτά το αστυνομικό τμήμα και ένα ειδικό γραφείο ενδοοικογενειακής βίας. Μου μεταφέρθηκε ότι είναι ουκ ολίγα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στα οποία καταγγέλλονται στο αστυνομικό τμήμα. Είναι μία κατάκτηση για την ελληνική κοινωνία πια, ότι μπορούν αυτά τα περιστατικά να καταγγέλλονται και τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας να αναζητούν στήριξη πρώτα και πάνω απ’ όλα στην Ελληνική Αστυνομία. Και θέλουμε αυτό το γραφείο με την κατάλληλη εκπαίδευση, να δίνει τη δυνατότητα σε όποια ή σε όποιον είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας, να γνωρίζει πού μπορεί να απευθυνθεί και να έχει τη στήριξη του κράτους σε αυτό το τόσο ευαίσθητο ζήτημα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στην εκστρατεία εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της παρότρυνσης σε τοπικό επίπεδο, ώστε να πειστούν οι πολίτες που ακόμα διστάζουν.
Οπως υπογράμμισε, «είμαστε λίγο κάτω από τους εθνικούς μέσους όρους στην περιοχή σας. Γνωρίζουμε νομίζω όλους τους λόγους. Αλλά θέλω να απευθυνθώ ειδικά σε εσάς, στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να σας πω ότι πια, για να μπορέσουμε να πείσουμε και τους λίγους καχύποπτους οι οποίοι ενδεχομένως να το σκέφτονται ακόμα να εμβολιαστούν, έχει πολύ μεγάλη σημασία η δική σας βοήθεια», είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα