ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ισπανία: Οι συντάξεις το 2024 θα αυξηθούν κατά 3,8% ως αντιστάθμισμα του πληθωρισμού

Η Ισπανία παρέτεινε σήμερα πληθώρα μέτρων που είχαν σχεδιαστεί προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος διαβίωσης και στο 2024, αν και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται.

Οπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ισπανία αντιμετωπίζει κρίση κόστους διαβίωσης στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, που επιδεινώθηκε από τον αντίκτυπο που είχε ο πόλεμος της Ουκρανίας στις τιμές της ενέργειας.

“Αυτή η νέα φάση θα βοηθήσει να εδραιωθεί η πρόοδος που επιτεύχθηκε στη διάρκεια των προηγούμενων πέντε ετών”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την έγκριση του νέου πακέτου από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που κέρδισε μια νέα πρωθυπουργική θητεία τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Σάντσεθ ανέφερε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 2,5% φέτος.

Η προηγούμενη πρόβλεψη της κυβέρνησης, αφορούσε σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4%.

Οι συντάξεις το 2024 θα αυξηθούν κατά 3,8%, ώστε να αντισταθμίσουν τον μέσο πληθωρισμό, όπως αυτός διαμορφώθηκε τον περασμένο χρόνο, ανέφερε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, η αύξηση αυτή θα έχει εκτιμώμενο κόστος 7,3 δισ. ευρώ.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η επέκταση της επιδότησης της μετακίνησης ανηλίκων και νέων με τα δημόσια μέσα μεταφοράς σε όλους τους τακτικούς χρήστες και η παράταση της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα ζυμαρικά και τα μαγειρικά έλαια.

Ενας αμφιλεγόμενος φόρος στα λεγόμενα απροσδόκητα κέρδη των εταιριών ενέργειας, που απέφερε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, υπέστη ορισμένες αλλαγές προκειμένου να επιτρέψει στις εταιρίες να αντισταθμίσουν εν μέρει τον φόρο 1,2% εφόσον επενδύσουν σε σχέδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενας παρόμοιος φόρος στις τράπεζες θα παραμείνει χωρίς αλλαγές το 2024 έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ και τον μικρότερο εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό, το αριστερό Sumar.

“Κάποια μέτρα θα καταργηθούν σταδιακά. Για παράδειγμα ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς ενέργειας, που μειώθηκε στο 5% στη διάρκεια του 2023, θα επανέλθει με αργούς ρυθμούς στο 21%”, είπε ο Σάντσεθ. Το ποσοστό 21% ΦΠΑ στους λογαριασμούς αερίου θα επανέλθει τον Απρίλιο, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Προϋπολογισμού.

Ο φόρος στον ηλεκτρισμό θα αυξηθεί στο 10% για το 2024, ανέφερε σε σχετική της ανακοίνωση η κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΜΟΕ

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα