ΕπικαιρότηταΚόσμος

ΗΠΑ: Θα στείλουν στην Ουκρανία 31 άρματα μάχης Abrams

Christian Murdock/The Gazette via AP, File

Οι ΗΠΑ θα στείλουν 31 άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης την Τετάρτη.

Αυτό σημαίνει ότι επί της ουσίας, αντιστρέφονται τα επίμονα επιχειρήματα μηνών της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι τα άρματα ήταν πολύ δύσκολα για τα ουκρανικά στρατεύματα προκειμένου να τα χειριστούν και να τα συντηρήσουν.

Η απόφαση των ΗΠΑ ελήφθη μετά τη συμφωνία της Γερμανίας να στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 A6 από τα δικά της αποθέματα. Η Γερμανία είχε δηλώσει ότι τα Leopard δεν θα στέλνονταν αν οι ΗΠΑ δεν έβαζαν τα Abrams στο τραπέζι, μη θέλοντας να προκαλέσουν την οργή της Ρωσίας χωρίς οι ΗΠΑ να δεσμεύσουν ομοίως τα δικά τους άρματα.

Έκτοτε, οι δύο πλευρές συμμετείχαν σε “καλές διπλωματικές συνομιλίες” που έκαναν τη διαφορά και αποτελούσαν μέρος της “εξαιρετικής αλλαγής στην πολιτική ασφαλείας της Γερμανίας” όσον αφορά την παροχή όπλων στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από 11 μήνες, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους την Τετάρτη υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το πακέτο των 400 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη περιλαμβάνει επίσης οκτώ οχήματα περισυλλογής M88 – ερπυστριοφόρα οχήματα, που μοιάζουν με άρματα μάχης και μπορούν να ρυμουλκήσουν το Abrams εάν κολλήσει.

Συνολικά, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Πολωνία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία θα στείλουν εκατοντάδες άρματα μάχης και βαριά τεθωρακισμένα οχήματα για να ενισχύσουν την Ουκρανία, καθώς εισέρχεται σε μια νέα φάση του πολέμου και προσπαθεί να διασπάσει τις οχυρωμένες ρωσικές γραμμές.

Αλλά υπήρχαν λίγες απαντήσεις σχετικά με τα αμερικανικά άρματα μάχης που θα αποσταλούν, εάν δηλαδή θα αντληθούν από το υπάρχον απόθεμα των περισσότερων από 4.000 Abrams και θα μετασκευαστούν, ή εάν οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την Πρωτοβουλία Βοήθειας για την Ασφάλεια στην Ουκρανία για να αγοράσουν νέα συστήματα για την πιθανή αναπλήρωση των συμμάχων που στέλνουν τα δικά τους ή για την αγορά νέων συστημάτων για την Ουκρανία.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα