ΕπικαιρότηταΚόσμος

ΗΠΑ: Οι πάγοι στην Ανταρκτική φέτος συρρικνώθηκαν περισσότερο από ποτέ

Ο σχηματισμός πάγου στην Ανταρκτική έφτασε στο ανώτατο φετινό επίπεδο και η μέγιστη έκταση δεν ήταν τόσο μικρή από τότε που ξεκίνησαν επιστημονικές καταγραφές, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC) στις ΗΠΑ.

Οι θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν το καλοκαίρι και συνήθως οι σχηματισμοί τους ανακάμπτουν τον χειμώνα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, η μέγιστη φετινή έκταση των πάγων στην Ανταρκτική υπολογίστηκε σε 16,96 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, σύμφωνα με το NSIDC.

Οπως υπογραμμίζεται, πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ από το 1979 και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το προηγούμενο.

Η μέγιστη έκταση του στρώματος πάγου ήταν φέτος μικρότερη κατά 1,03 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα σε σύγκριση με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ. Η απώλεια ισοδυναμεί με έκταση διπλάσια της Γαλλίας.

Τον Φεβρουάριο, στα μέσα του αυστραλιανού καλοκαιριού, η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο (1,79 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα). Εκτοτε, ανέκαμψε με ασυνήθιστα αργό ρυθμό.

Στην Αρκτική, όπου τελειώνει το καλοκαίρι, ο σχηματισμός πάγου έχει επίσης φθάσει στο χαμηλότερο φετινό επίπεδο και υπολογίζεται σε 4,23 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για την έκτη χαμηλότερη καταγραφή από το 1979, υπογραμμίζει το NSIDC.

Από τον Αύγουστο του 2016, η συρρίκνωση της μέγιστης ετήσιας έκτασης των πάγων της Ανταρκτικής είναι ολοένα και σημαντικότερη, εξηγούν οι ειδικοί.

Το λευκό στρώμα πάγου στους δύο πολικούς κύκλους, αντανακλά τις ακτίνες του Ηλιου περισσότερο από ό,τι ο ωκεανός.

Κατά συνέπεια, η συρρίκνωσή του επιτείνει την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ προκαλεί άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα