PlusΕπικαιρότητα

Ιδιοκτήτης AirBnB έμπλεξε: Ένοικος μένει 541 ημέρες χωρίς να πληρώνει

Μπλεγμένος σε μία ατέλειωτη δικαστική διαμάχη, βρίσκεται ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, προσπαθώντας να διώξει από το σπίτι του ένοικο, που μένει τουλάχιστον 541 ημέρες σε αυτό, χωρίς να πληρώνει ενοίκιο.

Μάλιστα, το δικαστήριο υποστηρίζει ότι δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα να κάνει έξωση σε αυτό το άτομο.

Το χρονικό της υπόθεσης στο AirBnB

Όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν ο Σάσα Γιοβάνοβιτς, ξεκίνησε να νοικιάζει το διαμέρισμά του χωρίς να έχει έγγραφα που να αποδεικνύουν πως είναι δικό του, (και εδώ μπαίνει ο πρώτος αστερίσκος για παράνομη ενοικίαση), εγκρίνοντας τη μακροχρόνια διαμονή της Ελίζαμπεθ Χίρσχορν, οδοντιάτρου από το Λος Άντζελες.

Αρχικά, ο Γιοβάνοβιτς νοίκιασε το διαμέρισμα στη Χίρσχορν, για έξι μήνες με 105 δολάρια τη βραδιά, αποκομίζοντας έτσι συνολικά σχεδόν 20.000 δολάρια, σύμφωνα με καταγγελία που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Λος Άντζελες τον Ιούνιο.

Πέντε μήνες μετά ωστόσο, ο Γιοβάνοβιτς προσφέρθηκε να φιλοξενήσει την Χίρσχορν σε ξενοδοχείο, καθώς ένας εργολάβος θα έκανε κάποιες επισκευές στο διαμέρισμα, σύμφωνα με την καταγγελία. Η ίδια αρνήθηκε τόσο αυτό το σενάριο, όσο και την πρότασή του να μείνει στο σπίτι του, και έτσι η συμφωνία τους έληξε όπως ήταν προγραμματισμένο, έξι μήνες μετά, στις 19 Μαρτίου 2022.

Ωστόσο συμφώνησαν να παρατείνει τη διαμονή της μέχρι τις 12 Απριλίου 2022, την ώρα που η ίδια θα αναζητούσε άλλο ακίνητο, όπως δείχνουν τα δικαστικά έγγραφα. Ωστόσο, σε αυτή την παράταση δεν θα εμπλεκόταν η Airbnb. Τότε ήταν που η Χίρσχορν σταμάτησε να πληρώνει το ενοίκιο. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε μιλήσει με το Τμήμα Οικοδομών και Ασφάλειας του Λος Άντζελες, και ενημερώθηκε πως είχαν εντοπιστεί παραβάσεις, όπως έλλειψη έγκρισης για κατοίκηση και μη επιτρεπόμενη κατασκευή ντους.

Τι ισχυρίστηκε η ένοικος

Τότε υπέβαλε καταγγελία ισχυριζόμενη παράνομη έξωση, παρενόχληση και μη καταβολή των τελών μετεγκατάστασης, με τις Αρχές να επιβεβαιώνουν πως ο Γιοβάνοβιτς θα έπρεπε να αποσύρει τις ειδοποιήσεις έξωσης.

Η Χίρσχορν είναι περισσότερο από έξι μήνες στο διαμέρισμά του, και σύμφωνα με νέο διάταγμα ο ιδιοκτήτης του πρέπει να προσκομίσει δικαιολογητικά έγγραφα για την έξωση, αν όχι, ο ιδιοκτήτης πρέπει να πληρώσει για βοήθεια μετεγκατάστασης.

Ο Γιοβάνοβιτς και ο δικηγόρος του προσπάθησαν να μηνύσουν την Χίρσχορν, με αγωγή αποζημίωσης για την ανάκτηση του απλήρωτου ενοικίου, και με αγωγή παράνομης κατακράτησης για την έξωση. Η νομική ομάδα της Χίρσχορν πέτυχε την απόρριψη της τελευταίας από δικαστή, αν και η νομική ομάδα του Γιοβάνοβιτς ασκεί έφεση κατά της απόφασης.

«Είναι η ενοικιάστρια από την κόλαση. Αν έχει δίκιο, τότε η θεωρία είναι ότι αν ένας ιδιοκτήτης έχει κάτι που δεν επιτρέπεται μέσα στο ακίνητό του, τότε μπορείς να μείνεις σε αυτό χωρίς ενοίκιο για πάντα. Ισχυρίζεται ότι δεν θα φύγει χωρίς να της καταβληθούν χρήματα για να φύγει. Πιστεύουμε ότι αυτό δεν έχει καμία βάση.

Δεν θα διαπραγματευτούμε με την Ελίζαμπεθ Χίρσχορν. Δεν θα δεχτούμε κανέναν διακανονισμό όπου θα πρέπει να την πληρώσουμε. Οφείλει πάνω από 60.000 δολάρια σε ενοίκιο και ο ισχυρισμός ότι της οφείλονται χρήματα για να φύγει είναι παράλογος», τονίζει ο δικηγόρος.

Βέβαια, γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος και ο δικηγόρος της έχει μια απάντηση για όλα τα παραπάνω: «Ο ιδιοκτήτης παραβίασε τον νόμο και προσπάθησε να βγάλει χρήματα νοικιάζοντας παράνομα διαμέρισμα. Αφού πιάστηκε, αντί να κάνει το σωστό, κατέφυγε σε εκφοβισμό, παρενόχληση και στην κατάθεση επιπόλαιων αγωγών που περιέχουν περίτεχνες ψευδείς ιστορίες, όλα σε μια προσπάθεια να καλύψει τα ίχνη του», καταλήγει.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Plus