Στα νερά της Καραϊβικής πλέει, με σημαία Μπαχάμες και «νονό» τον Λιονέλ Μέσι, το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, που αποτελεί αντικείμενο έντονης διαμάχης ανάμεσα στις εταιρίες κρουαζιέρας και το οικολογικό Kίνημα υπέρ των «καθαρών» μεταφορών.
Αιτία, ότι κινείται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), που εκλύει μεγάλες ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα.
Το «Icon of the Seas» («Eικόνα των Θαλασσών» στην κυριολεκτική μετάφραση, «Σύμβολο ή Είδωλο των Ωκεανών» στην ακριβέστερη) ξεκίνησε χθες το παρθενικό του ταξίδι από το Μαϊάμι με 8.000 επιβάτες και πλήρωμα, για μια επταήμερη κρουαζιέρα στην Καραϊβική.
Πρόκειται για μια αχανή πλωτή πολιτεία μήκους 365 μέτρων, με 20 καταστρώματα, 7 πισίνες και 6 μεγάλες νεροτσουλήθρες, που διαθέτει περισσότερα από 40 εστιατόρια, μπαρ και lounges.
H ναυπήγησή του στο Τούρκου της Φινλανδίας κόστισε στη Royal Caribbean πάνω από δυο δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία ο κολοσσός της κρουαζιέρας με έδρα τη Φλόριντα, προσδοκά να βγάλει στο πολλαπλάσιο.
Τα τελευταία χρόνια, η κρουαζιέρα γνωρίζει παγκόσμια άνθηση, με τον κλάδο να συνεισφέρει 75 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία το 2021.
Στην τελετή καθέλκυσης και ονοματοδοσίας του πλοίου ξεχώρισε την περασμένη Πέμπτη ο Λιονέλ Μέσι, που αυτήν την εποχή αγωνίζεται στην Ιντερ Μαϊάμι. Ο Αργεντινός παγκόσμιος star, έσπρωξε με μια μπάλα τη σαμπάνια για να θρυμματιστεί στην πλώρη του καραβιού και το όμορφο «παραμύθι» λήγει κάπου εδώ.
Στον πραγματικό κόσμο ο απόπλους του «Icon of the Seas», όπως και όλων των μεγάλων σκαφών με καύσιμο LNG που πρόκειται να ναυπηγηθούν το επόμενο διάστημα, προσκρούει στις αντιρρήσεις του διεθνούς οικολογικού κινήματος.
Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Συμβούλιο για Καθαρές Μεταφορές (ICCT) χαρακτήρισε «κίνηση προς τη λάθος κατεύθυνση» τη χρήση LNG στις ναυτιλιακές μεταφορές, επειδή το συγκεκριμένο καύσιμο εκλύει 120% περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από ό,τι το παραδοσιακό καύσιμο πλοίων (πετρέλαιο μαζούτ με ντίζελ ή θείο).
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι το μεθάνιο παγιδεύει 80 (!) φορές περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα απ’ ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα μέσα σε μια εικοσαετία.
Η Royal Caribbean αντιτείνει ότι το κρουαζιερόπλοιο-μαμούθ είναι κατά 24% ενεργειακά φιλικότερο στο περιβάλλον από τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός για τα σύγχρονα πλοία.
Επιπλέον, υποσχέθηκε να πετύχει μηδενικές εκπομπές ρύπων για το στόλο της (πάνω από 26 κρουαζιερόπλοια) έως το 2035.
Οι Φινλανδοί μηχανικοί στα ναυπηγεία Βέρτσιλε υποστήριξαν ότι οι μηχανές καυσίμου LNG εκπέμπουν 90% λιγότερο μεθάνιο σε σχέση με 20-30 χρόνια πριν.