ΕπικαιρότηταΚόσμος

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 4 νεκροί και χιλιάδες χωρίς σπίτι μετά τον σεισμό των 7,6 ρίχτερ (VIDEO)

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην περιφέρεια Ισικάουα μετά το σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την Ιαπωνία σήμερα, 1 Ιανουαρίου 2024.

Μάλιστα, μετά τον σεισμό υπήρξε προειδοποίηση για «μεγάλο τσουνάμι», με τις ιαπωνικές αρχές να υποβαθμίζουν στη συνέχεια τον βαθμό προειδοποίησης.

Σύμφωνα με το CNN, Ιάπωνες αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να απομακρυνθούν σε υψηλότερα σημεία.

Παραλλήλως, 1.000 στρατιωτικοί των Δυνάμεων Αυτοάμυνας εστάλησαν προκειμένου να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης και αποκατάστασης.

Οι ΗΠΑ έτοιμες να παράσχουν “κάθε αναγκαία βοήθεια” στην Ιαπωνία

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν «κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Ιαπωνία μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έπληξαν σήμερα την χώρα προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Η κυβέρνησή μου βρίσκεται σε επαφή με τους ιάπωνες αξιωματούχους και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια στον ιαπωνικό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάιντεν υπενθυμίζοντας ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι «στενοί σύμμαχοι».

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Επίσημη προειδοποίηση ένα λεπτό πριν από την άφιξη των σεισμών

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Ιαπωνία και έζησε από κοντά το σεισμό των 7,6 Ρίχτερ, με ανάρτησή του στο facebook ανέφερε πως οι αρχές στην Ιαπωνία έστειλαν σε όλους ειδοποίηση για τον σεισμό ένα λεπτό πριν συμβεί.

Συγεκριμένα, όπως σχολίασε ο κ. Παπαδόπουλος:

«Μεγάλος σεισμός 7,6 μας κούνησε στην Ιαπωνία. Προειδοποίηση για τσουνάμι πέντε μέτρα. Είμαστε καλά. Μοναδική εμπειρία η επίσημη προειδοποίηση για το σεισμό, που έφθασε σε όλα τα κινητά, σε δημόσιο χώρο, ένα λεπτό πριν την άφιξη των σεισμικών κυμάτων. Ηδη, καταγράφεται τσουνάμι τριών μέτρων. Τα γρήγορα τρένα-σφαίρες σταμάτησαν αυτόματα. Αναφέρονται καταρρεύσεις κτιρίων στην επικεντρική περιοχή. Ας ευχηθούμε τα καλύτερα για τους συνανθρώπους μας».

Μάλιστα, για το πως βίωσε το μεγάλο σεισμό των 7,6 ρίχτερ μίλησε στην ΕΡΤ το βράδυ της Πρωτοχρονιάς:

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα