ΕπικαιρότηταΚόσμος

Η Β. Κορέα “απαντά” σε ΗΠΑ και Ν. Κορέα: Διεξάγει άσκηση για “πλήγμα με τακτικά πυρηνικά όπλα”

Ιδιαίτερη οργή προκαλούν στη Βόρεια Κορέα τα κοινά γυμνάσια των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε χθες Σάββατο νέα άσκηση με την οποία προσομοίωσε “επίθεση με τακτικά πυρηνικά όπλα”, με ψεύτικες κεφαλές προσαρμοσμένες σε δυο πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας οι οποίοι εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση της Κίτρινης Θάλασσας, μετέδωσε σήμερα το KCNA, το βορειοκορεατικό επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πραγματοποιήθηκε άσκηση “επίθεσης με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων τα ξημερώματα της 2ης Σεπτεμβρίου” εν είδει “προειδοποίησης στους εχθρούς για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου”, ανέφερε το Δημοσιογραφικό Πρακτορείο.

Το KCNA τόνισε ότι η άσκηση διεξήχθη σε αντίδραση στα κοινά γυμνάσια των στρατών της Σεούλ και της Ουάσιγκτον.

Νότια Κορέα και ΗΠΑ διεξήγαγαν για 11 ημέρες, ως την 31η Αυγούστου, ευρείας κλίμακας άσκηση που βάφτισαν “Ασπίδα Ελευθερίας Ουλτσί”.

“Δυο πύραυλοι κρουζ με προσαρμοσμένα ομοιώματα πυρηνικών κεφαλών εκτοξεύτηκα προς δυσμάς, προς την Κίτρινη Θάλασσα, από τα παράλια της Βόρειας Κορέας”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε χθες Σάββατο, ότι πύραυλοι κρουζ εκτοξεύθηκαν από τη Βόρεια Κορέα προς την Κίτρινη Θάλασσα.

Την Πέμπτη, το KCNA μετέδωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ έκανε άλλη άσκηση για τη χρήση πυρηνικών όπλων, την τακτική “καμμένης γης”, εναντίον της Νότιας Κορέας.

Τα κοινά γυμνάσια των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ενόπλων προκαλούν γενικά οργή στη Βόρεια Κορέα, που τα θεωρεί πρόβες εισβολής στην επικράτειά της.

Από την πλευρά τους Σεούλ και Ουάσιγκτον χαρακτηρίζουν τις ασκήσεις αυτές αμυντικής φύσης, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας.

Την Τρίτη, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης επισκέφθηκε Κέντρο Διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού, όπου αναφέρθηκε σε επιχειρησιακά σχέδια σε περίπτωση πολέμου, αναφερόμενος σε “ταυτόχρονα πλήγματα μεγάλης έντασης” εναντίον θέσεων του στρατού της Νότιας Κορέας.

Πέραν των πυραυλικών δοκιμών της, τις οποίες έχει εντατικοποιήσει από πέρυσι, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο παρατήρησης, όμως και οι δυο προσπάθειες της για αυτό απέτυχαν, η πιο πρόσφατη την 24η Αυγούστου,

Ωστόσο, γι’ αυτό το λόγο έχει ήδη προαναγγείλει ότι τον επόμενο μήνα θα επιχειρήσει και νέα προσπάθεια.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα