ΕπικαιρότηταΚόσμος

Η κατάσταση στη Γάζα ξεφεύγει εκτός ελέγχου

«Η κατάσταση στη Γάζα «ξεφεύγει εκτός ελέγχου», καθώς υπάρχει έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι έτοιμη να διανεμηθεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

«Κάθε δευτερόλεπτο που περιμένουμε την ιατρική βοήθεια, χάνουμε ζωές», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, τονίζοντας ότι οι ιατρικές προμήθειες είναι μπλοκαρισμένες εδώ και τέσσερις ημέρες στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

«Χρειαζόμαστε άμεση πρόσβαση για να αρχίσουμε να παραδίδουμε προμήθειες ζωτικής σημασίας», δήλωσε ο Τέντρος. Όπως πολλοί άλλοι αξιωματούχοι υπηρεσιών του ΟΗΕ, μκο ή και κρατών, και αυτός ζητά το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

Εδώ και μέρες, τόνοι βοήθειας έχουν μπλοκαριστεί στην αιγυπτιακή έρημο του Σινά ενώ η Ράφα είναι κλειστή από την παλαιστινιακή πλευρά, ύστερα από τέσσερις βομβαρδισμούς αυτή την εβδομάδα.

«Χρειαζόμαστε να σταματήσει η βία από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει στοιχεία ότι υπήρξε άμεσο πλήγμα εναντίον του νοσοκομείου στη Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι υπήρξε άμεσο πλήγμα εναντίον του νοσοκομείου αλ Άχλι αλ Αράμπι στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν χθες, Τρίτη, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα κτίρια του νοσοκομείου δεν υπέστησαν δομικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν κρατήρες που να ταιριάζουν με αεροπορική επιδρομή.

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Χαμάς ότι υπερβάλλει για τον αριθμό των θυμάτων και προσέθεσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τόσο γρήγορα τι προκάλεσε την έκρηξη.

Η Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο, με το Ισραήλ να απαντά ότι μια αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από τον Ισλαμικό Τζιχάντ -μια άλλη παλαιστινιακή οργάνωση- προκάλεσε την έκρηξη.

Ο εκπρόσωπος του στρατού σημείωσε μάλιστα ότι περίπου 450 ρουκέτες, που έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα τις 11 τελευταίες ημέρες, έχουν προσγειωθεί μέσα στον θύλακα.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα