ΚΕΔΕΥπουργείο ΕσωτερικώνΦορείς-Οργανισμοί

Η απουσία Σκουρλέτη σημαδεύει τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μετά την άρνηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη να παραστεί ενώ εκλήθη να δώσει το «παρών».

Ο υπουργός αντιπροτείνει συνάντηση στο Υπουργείο, όποτε η ηγεσία της ΚΕΔΕ το επιλέξει. Ωστόσο σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, αφήνει αιχμές για την στάση της ηγεσίας της ΚΕΔΕ το προηγούμενο διάστημα και σημειώνει: «Μακάρι η πρόσκληση να συνιστά έμπρακτη αναθεώρηση της στάσης μιας μερίδας δημάρχων, που με επικεφαλής τον ίδιο τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, λίγες μόλις ημέρες πριν, με τη συμπεριφορά τους προσέδωσαν στην έννοια του διαλόγου χαρακτηριστικά ενός θορυβώδους θεάματος».

Το γεγονός που προσδίδει ιδιαιτερότητα στην όλη διαδικασία, αφορά στις εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις των δύο πλευρών, όπως αυτές δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και αναμένεται να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον στις τοποθετήσεις των μελών της Ενωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Πατούλης προσκάλεσε στη συνεδρίαση τον κ. Σκουρλέτη ζητώντας του να παραστεί και να παρακολουθήσει από κοντά όσα θα ειπωθούν και ενδεχομένως ο ίδιος να δώσει το δικό του στίγμα απέναντι στα προβλήματα και τις αγωνίες των ανθρώπων του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε σε σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ζητείται «να ξεκινήσει επιτέλους μία ουσιαστική συζήτηση πάνω στο περιεχόμενο της μεταρρύθμισης της Αυτοδιοίκησης. Καλούμε τον υπουργό να προσέλθει σε ένα δημοκρατικό διάλογο, εάν πιστεύει σε αυτόν, με την Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού. Το ζήτημα είναι εθνικής σημασίας και δεν είναι δυνατόν να ενημερωνόμαστε μέσω δηλώσεων του στον Τύπο. Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να είναι ουραγός της Ευρώπης στα θέματα μεταρρύθμισης, με ευθύνη της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας».

Τονίζεται ότι στην άκρως επεισοδιακή γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ που διεξήχθη σε δύο δόσεις (η πρώτη πριν από την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ στο γραφείο του υπουργού και η δεύτερη κατόπιν), ο κ. Σκουρλέτης αρνήθηκε το «σόου φωτογραφιών» από την πλευρά της ΚΕΔΕ κάνοντας λόγο για «προσωπική επίδειξη ισχύος σε επικοινωνιακό επίπεδο» του κ. Πατούλη.

Παραλλήλως, οι συγκρούσεις σε λεκτικό επίπεδο μεταξύ των κομματικών παρατάξεων εντός της ΚΕΔΕ θεωρήθηκαν ως πρωτοφανείς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ζοφερό κλίμα όξυνσης και έντασης, ωστόσο η αποκλιμάκωση ήρθε όταν κατέφτασε σε USB stick το περίφημο Πολυνομοσχέδιο προς επεξεργασία, από το σύνολο των δημάρχων της χώρας.

Βεβαίως, ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών στη συνεδρίαση, «πολύ περισσότερο που ειδοποιήθηκε μόλις μιάμιση ημέρα νωρίτερα, αν και στην πρόσκληση -προφανώς εκ παραδρομής- δίνεται διαφορετική εντύπωση.

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός είναι πρόθυμος να συναντήσει στο Υπουργείο τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ όποτε ζητηθεί, για να ανταλλάξουν σκέψεις και προτάσεις για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Σε ανακοίνωση της, η ΚΕΔΕ αφήνει αιχμές για στην στάση του Πάνου Σκουρλέτη, αναφέροντας ότι είναι ο μοναδικός υπουργός Εσωτερικών που δεν έχει παραστεί σε καμία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Τον εγκαλεί ότι επί της ουσίας δεν επιδιώκει τον ουσιαστικό διάλογο, ενώ υποστηρίζει ότι επί των ημερών του μειώθηκαν οι πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σηφάκης

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:ΚΕΔΕ