ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Η ΑΑΔΕ ερευνά τους Ελληνες influencer – Τα social media εργαλείο για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής

In collaboration with Elisabeth Jurenka

Ελέγχους στους Ελληνες influencer έχει ξεκινήσει η ΑΑΔΕ σχετικά με τα “μαύρα” κέρδη που αποκομίζουν.

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, εντοπίστηκε influencer που φοροδιέφευγε συστηματικά.

«Χρησιμοποιούμε τα social media για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εδώ και καιρό. Είχαμε περίπτωση influencer που υπέβαλε κιόλας δήλωση συμμόρφωσης, δηλαδή έκανε δήλωση με την οποία συμφώνησε με το αποτέλεσμα και άλλες περιπτώσεις που αυτή τη στιγμή ελεγκτικά είναι σε εξέλιξη και θα πούμε περισσότερα όταν είναι κατάλληλος ο χρόνος», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι δεν είναι λίγοι οι influencer και ότι η αγορά έχει διαμορφώσει και τιμοκαταλόγους ανάλογα με το πόσους followers έχει ο καθένας.

Οπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, γίνεται παρακολούθηση της φοροδιαφυγής μέσω social media και έχουν εντοπιστεί πολλές υποθέσεις, για τις οποίες θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς αν θα προχωρήσει έρευνα σε όλους τους επώνυμους influencer που πουλάνε αντικείμενα μέσω των social media, είπε: “Οπως ελέγχουμε και άλλες κατηγορίες, έτσι θα ελέγξουμε και αυτή. Υπάρχουν υποθέσεις σε εξέλιξη. Δεν θέλω να εστιάσουμε σε μια κατηγορία φορολογουμένων, το φάσμα είναι ευρύ. Αυτό είναι μια αγορά η οποία όσο πάει γίνεται όλο και πιο εμφανής και ρυθμισμένη και αποκτούμε και εμείς πάρα πολύ πληροφορία πια. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό στους ελέγχους μας να πηγαίνουμε διαβασμένοι πρέπει αν φύγουμε από το μοντέλο του “βγαίνω παγανιά και ότι βρω”. Πρέπει όταν χτυπάμε μια πόρτα, να ξέρουμε από πριν ποια πόρτα είναι αυτή που χτυπάμε και τι πάμε να βρούμε”.

Σε ό,τι αφορά στο τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, o κ, Πιτσιλής είπε πως δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει και να λέει ότι βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.

Επεσήμανε, ότι εάν αποκαλύπτεται μηχανισμός παραποίησης ταμειακών μηχανών, ο καταγγέλλων θα παίρνει δεκαπλάσιο ποσό της αξίας της απόδειξης.

Αναλυτικά ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι κοινή. “Ως φορολογική Αρχή θα κάνουμε και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι, αναπτύσσουμε τα εργαλεία μας, γινόμαστε πιο έξυπνοι, πιο διαβασμένοι. Ερχεται ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο συμπληρώνει μαζί με τους φορολογικούς ελέγχους ένα νέο πλαίσιο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί δραστικά η φοροδιαφυγή, αλλά δεν μπορεί η πολιτεία να τα κάνει όλα μόνη της, πρέπει να έχουμε και συμμάχους και θέλουμε να έχουμε συμμάχους αυτούς που αφορά το πρόβλημα. Και το πρόβλημα αφορά όλους μας. Τα δημόσια έσοδα είναι η κοινή μας περιουσία”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων τόνισε: “Νομίζω ότι δεν διαφωνεί κανείς ότι δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει και να λέει ότι βγάζει λιγότερα από τον ελάχιστο μισθό”.

Στην κατεύθυνση αυτή είπε ότι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη διασταύρωση 3,8 εκατομμυρίων δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021 με εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

“Διασταυρώνουμε ψηφιακά οποιαδήποτε διαθέσιμη πληροφορία έχουμε σχετικά με δαπάνες. Εχουμε βρει ενδιαφέροντα πράγματα. Εχουμε διασταυρώσει σχεδόν 80 εκατομμύρια ψηφιακές πληροφορίες για αυτά τα πρόσωπα οπότε από εκεί θα βγει ένα δείγμα που θα πούμε “ελάτε να μας εξηγήσετε γιατί έχετε τόσο μεγάλη διαφορά”. Δεν θεωρούμε κανέναν εκ προοιμίου φοροφυγά, έχουμε όμως κάποιες ενδείξεις που θέλουμε να δούμε τι γίνεται”.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα