FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

H συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν “σφράγισε” την απόκτηση των υπερσύγχρονων F-35 (VIDEO)

Ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση των μαχητικών F35 από την Ελλάδα, μετά τη συνάντηση του Σαββάτου του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σε σχέση με τα F-35: “Η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφεραν στο X ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι “είναι εξαιρετικά σημαντική η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, που μιλάει για ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Είναι κάτι το οποίο δεν λέγεται εύκολα και δεν λέγεται βεβαίως, όπως καταλαβαίνουμε “ελαφρά τη καρδία”. Λέγεται επειδή η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια έχει κατακτήσει αυτόν το ρόλο, έχει παίξει πραγματικά ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Είναι πυλώνας σταθερότητας κι αυτό οφείλεται στην πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης”.

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε: “Σε σχέση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, εμείς έχουμε κάνει το αίτημα όπως ξέρετε για την ένταξή μας στα F-35. Περιμένουμε θετικές ειδήσεις το επόμενο διάστημα σε αυτό”.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά των “αόρατων” αεροσκαφών και πως μπορούν να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την δύναμη της Ελλάδας;

Το μαχητικό αεροσκάφος F-35 ενισχύει στον υπέρτατο βαθμό την εθνική ασφάλεια.

Το Lockheed Martin F-35 Lightning II είναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς.

Σκορπάει τρόμο στον εχθρό, καθώς αποτελεί το πιο θανατηφόρο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο. Εξασφαλίζει σαφές πλεονέκτημα στους πιλότους έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκτελέσουν την αποστολή τους και να επιστρέψουν στο σπίτι ασφαλείς.

Τα παλαιού τύπου αεροσκάφη αποσύρονται καθώς τα χρόνια περνούν και η τεχνολογία αλλάζει με αλματώδεις ρυθμούς… Για το λόγο αυτό, η ύπαρξη των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στους ελληνικούς αιθέρες αποτελεί βασικό παράγοντα για την ασφάλεια της χώρας μας τις επόμενες δεκαετίες.

F35: Τα πλεονεκτήματα της 5ης γενιάς

Η ικανότητα 5ης γενιάς ορίζεται από το συνδυασμό Very Low Observable stealth, προηγμένων αισθητήρων, καθώς και της συνδεσιμότητας του δικτύου.

Ολα τα προαναφερθέντα, βρίσκονται σε ένα υπερηχητικό, μεγάλης εμβέλειας, εξαιρετικά ευέλικτο μαχητικό.

Το F-35 είναι ένα μαχητικό πολλαπλών ρόλων ικανό να εκτελέσει με επιτυχία οποιαδήποτε αποστολή, συμπεριλαμβανομένων των νέων αποστολών που δεν εκπληρώνονται παραδοσιακά από παλιά μαχητικά.

Την ώρα που τα μαχητικά της 4ης γενιάς θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στον νέο τρόπο μάχης, το F-35 της 5ης γενιάς αλλάζει τη δυναμική ισχύος και είναι σε θέση να ορίσει τον χώρο μάχης στον οποίο θα χρειαστεί να προσαρμοστούν οι αντίπαλοί.

VLO Stealth: Χάνεται από τα «μάτια» του εχθρού… Με λειτουργία stealth σχεδιασμένη από την πρώτη μέρα, το F-35 έχει μια απαράμιλλη ικανότητα να αποφεύγει τον εντοπισμό του εχθρού και να εισέρχεται στον αμφισβητούμενο εναέριο χώρο.

Weapons Capacity: Το F-35 μπορεί να φέρει κρυμμένα όπλα εσωτερικά ή εξωτερικά σε επιτρεπόμενα περιβάλλοντα με συνολική δύναμη άνω των 18.000 λιβρών.

Supersonic Speed and Extended Range: Το χάνεις από τα μάτια σου. Η ταχύτητα «σκοτώνει». Το «αόρατο» υπερόπλο όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, διαθέτει τον κινητήρα Pratt & Whitney F135, ο οποίος είναι ο ισχυρότερος κινητήρας μαχητικών στον κόσμο. Με ταχύτητα 1,6 Mach, το F-35 είναι ένα υπερηχητικό μαχητικό μεγάλης εμβέλειας, ακόμη και με πληρότητα εσωτερικών όπλων και καυσίμων.

Sensor Fusion: Βλέπει παντού… Η προηγμένη σύντηξη αισθητήρων του F-35 δημιουργεί μια ενιαία ολοκληρωμένη εικόνα του πεδίου μάχης που ενισχύει σημαντικά την επίγνωση, τη δυνατότητα επιβίωσης και τη «φονικότητα» του μαχητικού.

Network Enabled Ops: Συλλέγει και διανέμει πληροφορίες… Το F-35 χρησιμεύει ως πύλη πληροφοριών και επικοινωνιών, μοιράζοντας την επιχειρησιακή του εικόνα με επίγεια, θαλάσσια και αεροπορικά μέσα.

Electronic Warfare System: Το μαχητικό υπερόπλο διαθέτει προηγμένες δυνατότητες EW για εντοπισμό/παρακολούθηση εχθρικών δυνάμεων, εμπλοκή ραντάρ και διακοπή επιθέσεων.

Το F-35 διαθέτει την πιο προηγμένη σουίτα αισθητήρων από οποιοδήποτε μαχητικό στην ιστορία, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ Active Electronically Scanned Arrays (AESA), του Distributed Aperture System (DAS), του Electro Optical Targeting System (EOTS) και του Helmet Mounted Display System.

 

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured