ΕπικαιρότηταΚόσμος

Γάζα: Η Χαμάς απελευθέρωσε ακόμα 12 ομήρους – Συνάντηση CIA και Μοσάντ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ

Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η Χαμάς απελευθέρωσε άλλους 12 ομήρους που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν σήμερα, πέμπτη ημέρα της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ήταν 10 Ισραηλινοί και δύο άνθρωποι με άλλη υπηκοότητα, ανακοίνωσαν οι IDF. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στους ομήρους που απελευθέρωσε η Χαμάς είναι 10 Ισραηλινοί, εννιά γυναίκες και ένα παιδί.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού επιβεβαίωσε πως βοήθησε στην επιτυχή απελευθέρωση και μεταφορά 12 ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα. Οι όμηροι μεταφέρθηκαν σε σημείο όπου περίμεναν Ισραηλινοί στρατιώτες, που θα επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους και στη συνέχεια θα μπουν σε ισραηλινό έδαφος. Οι οικογένειες των ομήρων έχουν ενημερωθεί σχετικά, ανέφεραν ακόμη οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Σε αντάλλαγμα, μετά την απελευθέρωση των 12 ομήρων, θα αποφυλακιστούν 30 Παλαιστίνιοι. Πρόκειται για 15 γυναίκες και άλλους τόσους ανήλικους, οι οποίοι κρατούνταν σε φυλακές του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Κρίσιμη συνάντηση για τη Γάζα στο Κατάρ

Συνάντηση με φόντο την την επόμενη φάση πιθανής συμφωνίας, ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ, μετά την παράταση της εκεχειρίας, είχαν σήμερα στο Κατάρ οι αρχηγοί της CIA και της Μοσάντ.

Οι επικεφαλής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, και της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, συναντήθηκαν σήμερα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι, με θέμα «τη βελτιστοποίηση της προόδου που σημειώθηκε με την παράταση της συμφωνίας για την ανθρωπιστικής παύση και την εκκίνηση περαιτέρω συνομιλιών σχετικά με την επόμενη φάση πιθανής συμφωνίας», δήλωσε πηγή στο Reuters.

Η έκβαση ωστόσο των συνομιλιών- στις οποίες συμμετείχαν και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι- δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ είχε δηλώσει ότι η Ντόχα ενεργεί για την εφαρμογή «διαρκούς εκεχειρίας» στην Γάζα.

Το Κατάρ, όπου πολλά μέλη της ηγεσίας της Χαμάς έχουν την βάση τους, ηγείται των διαπραγματεύσεων από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενώ οι δύο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών είχαν βρεθεί ξανά στο Κατάρ στις 9 Νοεμβρίου για τους ίδιους λόγους.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ουίλιαμ Μπερνς, αρχηγός της CIA, βρίσκεται στο Κατάρ και για συναντήσεις σχετικά με συνομιλίες για τους ομήρους.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα