ΕπικαιρότηταΚόσμος

Γάζα: Ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ κατήγγειλε γενοκτονία και παραιτήθηκε

Την παραίτησή του εξ αιτίας της “αδυναμίας” του ΟΗΕ να σταματήσει αυτή που χαρακτήρισε “εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας” στη Λωρίδα της Γάζας, υπέβαλε ο Κρεγκ Μόκιμπερ.

Είναι ο διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο οποίος παραιτήθηκε τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για “εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας”, τόνισε σε επιστολή του με ημερομηνία 28η Οκτωβρίου προς τον Φόλκερ Τουρκ, τον Υπατο Αρμοστή. “Το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό σχέδιο εποικισμού της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση, αυτήν της ταχείας καταστροφής των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής»,  ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε επίσης τις κυβερνήσεις της Δύσης ότι είναι “απολύτως συνένοχες σε αυτή τη φρικιαστική επίθεση”. Οπως υπογράμμισε, “οι κυβερνήσεις αυτές όχι μόνο αρνούνται να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους να εγγυηθούν την τήρηση της Σύμβασης της Γενεύης, αλλά στην πραγματικότητα εξοπλίζουν ενεργά το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση, παρέχουν οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη ως προς τη συλλογή πληροφοριών, αλλά και πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ”.

Το περιεχόμενο της επιστολής του ευθυγραμμίζεται με πρόσφατες αναρτήσεις του κ. Μόκαμπερ σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. “Η γενοκτονία που παρακολουθούμε στην Παλαιστίνη είναι αποτέλεσμα των δεκαετιών ατιμωρησίας του Ισραήλ, που τού προσέφεραν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών”, καθώς και της “απανθρωποποίησης του παλαιστινιακού λαού από τα δυτικά εταιρικά ΜΜΕ”, ανέφερε χθες μέσω “X” (του πρώην Twitter).

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα