Άλλοι ΔήμοιΔήμοιΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΠεριφέρειες

«Γαβούστιμα» Καππαδόκων στα Φάρσαλα

Συνέντευξη τύπου για την 19η Συνάντηση Καππαδόκων «Γαβούστιμα 2017», που διοργανώνει ο Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου 2017, δόθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Φαρσάλων.

Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας

«Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή στην οποία συμμετέχουν πάνω 34 σύλλογοι, πολλοί φορείς και υποστηρικτές. Ο πολιτισμός για εμάς είναι μια αντίσταση ποιότητας στη σημερινή εποχή. Ταυτόχρονα δίνει στην καθεμιά και στον καθένα τη δυνατότητα να συμμετέχει στην εθνική ψυχή και να γίνει ο κρίκος μιας αλυσίδας της παράδοσης που δεν πρέπει να σπάσει.

Η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, είναι πολύτιμα εργαλεία, γιατί χωρίς τη μνήμη της παράδοσης δεν υπάρχει μέλλον και ελπίδα. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που συμμετέχουν, τους εθελοντές, τον Σύλλογο Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων, τον Δήμο Φαρσάλων και όλους τους φορείς πολιτιστικής μνήμης. Η πολιτιστική μνήμη είναι ισχυρός, συνδετικός και συνεκτικός κρίκος της κοινωνίας μας».

Αρης Καραχάλιοςδήμαρχος Φαρσάλων

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνδιοργανώνουμε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας ένα σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων. Ένας πολιτισμός των Μικαρασιατών και ιδιαίτερα των Καππαδόκων, που βίαια ξεριζώθηκε, δεν ξεχνά τις ρίζες του και με τέτοιου είδους δράσεις δημιουργεί αναχώματα στη λησμονιά.

Είναι μια σπουδαία εκδήλωση με 34 συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα, με χιλιάδες κόσμου που περιμένουμε να έρθει στον τόπο μας και να γνωρίσει τα Φάρσαλα. Να δει τον γενέθλιο τόπο του Αχιλλέα και την σύγχρονη εξέλιξη της πόλης, με σπουδαία έργα που έχουν γίνει στη διάρκεια αυτής της επταετίας, σε αγαστή συνεργασία με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, στον οποίο προσβλέπουμε πολλά και τα υπόλοιπα χρόνια».

Κοντοπούλου Βάσω, πρόεδρος  Συλλόγου Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων

«Μία εκδήλωση, η οποία εκτός από την ανάδειξη της πόλης μας, έχει να αναδείξει, κυρίως στις νεότερες γενιές, το μεγαλείο της μνήμης και του πολιτισμού. Στις 25, 26 και 27 Αυγούστου 2017, η καρδιά της Καππαδοκίας θα χτυπήσει στα Φάρσαλα.

Στο τριήμερο του «Γαβουστίματος», θα λάβουν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως δρώμενα, αναβίωση εθίμων, επιστημονική ημερίδα, έκθεση φωτογραφικού υλικού, καθώς και επισκέψεις σε χώρους ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας της πόλης μας.

Πρόκειται για ένα γεγονός, το οποίο δεν στοχεύει μόνο στην πολιτιστική αφύπνιση της τοπικής μας κοινωνίας, αλλά και στην αντάμωση και γνωριμία όλων των απανταχού Καππαδοκών».

Στη Συνέντευξη Τύπου, παραβρεθήκαν ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Λαδόπουλος, η Δέσποινα Θεωδόρου πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρσας και ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» Ηλία Αθαναηλίδης.

Ιστορική αναδρομή

To 1997, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μιστιωτών Μάνδρας Λάρισας και την συμπαράσταση και των άλλων εν Ελλάδι Συλλόγων Μιστιωτών, Τσαρικλιωτών, Τσελτεκιωτών και Διλιανών Καππαδοκίας, πραγματοποιήθηκε η Πρώτη Πανελλαδική Συνάντησή τους, στη Μάνδρα Λάρισας.

Εχει πλέον καθιερωθεί με την ονομασία Γαβούστιμα, που στην Καππαδοκική διάλεκτο σημαίνει: Αντάμωμα, Συνάντηση, Σμίξιμο.

Τα Γαβουστίματα, υπό αυτήν την μορφή, δηλαδή με την περιορισμένη συμμετοχή Καππαδοκικών Συλλόγων, και μόνο αυτών, των καταγομένων από τα τέσσερα προαναφερθέντα χωριά της Καππαδοκίας, συνεχίστηκαν μέχρι και το 2008. Σε αυτά τα 11 χρόνια, από το 1997 έως και το 2008, ολοένα και περισσότεροι Καππαδόκες, οποιασδήποτε καταγωγής, Καισαρείς, Νεαπολίτες, Νιγδελήδες κ.ά., τιμούσαν με την παρουσία τους τα Γαβουστίματα.

Έτσι, από το 2009 διευρύνθηκε και επίσημα πλέον, από τους έως τότε διοργανωτές των Γαβουστιμάτων, η συμμετοχή και άλλων Καππαδοκικών Συλλόγων. Tα Γαβουστίματα της πρώτης περιόδου, έγιναν «Παγκαππαδοκικά Γαβουστίματα», κι έτσι πέρασαν στη δεύτερη περίοδο, όπου τα Γαβουστίματα είναι πλέον όλων των Καππαδοκών κι έτσι θα συνεχιστούν και στο μέλλον.

Από τότε, κάθε χρόνο, όλοι οι Καππαδόκες, συναντιούνται σε διαφορετικό μέρος της Ελλάδος σε μία γιορτή όπου ο ήχος της μουσικής, οι κινήσεις των χορευτών, τα χιουμοριστικά σχόλια των θεατρικών ομάδων, η ζεστασιά των ανθρώπων που συμμετέχουν και που απλόχερα μοιράζουν ευγένεια, καλοσύνη και φιλικότητα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ειδυλλιακή, με αποτέλεσμα όλοι να δίνουν με περισσό ζήλο το δυναμικό παρόν τους σε κάθε συνάντηση.

Το αξιοσημείωτο των συναντήσεων αυτών είναι η συνεχή και αυξανόμενη συμμετοχή των ανθρώπων σε αυτές και η γνωριμία, πολλές φορές, συγγενών, που λόγω τις εγκατάστασης των προγόνων τους σε διαφορετικούς τόπους μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δεν είχαν την ευκαιρία της επαφής, με αποτέλεσμα την αποξένωσή τους.

Πέραν, όμως, των ουσιαστικών λόγων που αναφέρθηκαν, οι συναντήσεις αυτές δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους των περιοχών στις οποίες φιλοξενούνται να γνωρίσουν μία πλούσια παράδοση άγνωστη σε πολλούς.

Τα συνέδρια που γίνονται στα πλαίσια των συναντήσεων αυτών στα οποία συμμετέχουν τα ΔΣ των 54 Συλλόγων, δίνουν την ευκαιρία στους Καππαδοκικούς Συλλόγους να ορίζουν την πορεία τους θέτοντας από κοινού στόχους για την καλύτερη ανάδειξη του Καππαδοκικού στοιχείου, τόσο στον Ελλαδικό όσο και στον ευρύτερο χώρο.

Μετά τη συμμετοχή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων στο 18ο Γαβούστιμα, ο σύλλογός διεκδίκησε και ανέλαβε την διοργάνωση του 19ου Γαβουστίματος που θα λάβει χώρα στα Φάρσαλα στις 25,26 και 27 Αυγούστου του 2017.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Άλλοι Δήμοι