ΔήμοιΔήμος Αγίας Παρασκευής

Φρένο σε δημοπρασία βάζει ο Δήμος Αγ. Παρασκευής

Να αποσυρθούν έργα τέχνης και αντικείμενα της συλλογής του Αλέξανδρου Ιόλα, ζήτησε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, προτού αυτά διατεθούν σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, να αποσυρθούν τα 155 έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα της σπάνιας και για πολλά χρόνια εξαφανισμένης συλλογής του Αλέξανδρου Ιόλα, που πρόκειται να βγουν σε δημοπρασία την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, ζητάει από τον Οίκο Sotheby’s στο Λονδίνο, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, μέχρι να διερευνηθεί η καταγγελία για κλοπή τους.

Ο δήμαρχος στη σχετική επιστολή του προς τους Sotheby’s, ζητάει επίσης τη γνωστοποίηση στοιχείων των φερόμενων ως ιδιοκτητών των προς δημοπρασία έργων τέχνης.

Το περιεχόμενο της επιστολής του δημάρχου έχει ως εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι η οικία του Αλεξάνδρου Ιόλα («Βίλλα Ιόλα») στην Αγία Παρασκευή Αττικής, προάστιο της Αθήνας, όπου φυλασσόταν και εκτίθετο η συλλογή των έργων τέχνης του, έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού το έτος 1998 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Με βάση τα καταγγελλόμενα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, έχει υποβληθεί μήνυση κατά αγνώστων ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών για κλοπή έργων τέχνης και αντικειμένων που φέρεται ότι βγαίνουν σε δημοπρασία. Παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε εγγράφως τα στοιχεία των φερόμενων ως ιδιοκτητών των προς δημοπρασία έργων και αντικειμένων.

Επιπροσθέτως, παρακαλούμε όπως αποσύρετε τα ως άνω έργα τέχνης μέχρι να διερευνηθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις Εισαγγελικές Αρχές σε συνεργασία με εσάς η ως άνω αναφερόμενη υπόθεση κλοπής τους. Το παρόν κοινοποιείται στο Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Σημειώνεται ότι στη μακρά λίστα της δημοπρασίας συμπεριλαμβάνονται έργα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως οι Πικάσο, Ντε Κίρικο, Ουόρχολ, Ντε Σεντ Φαλ, Μπράουνερ, Ματίς, Ερνστ, Τάκις, Πανιάρας, Ακριθάκης, Καρδαμάτης, προσωπικά αντικείμενα και κοσμήματα, αλλά και έπιπλα, χαλιά, ασημένια σερβίτσια, μπιμπελό και καθρέφτες.

Δεδομένων των πολλών ερωτημάτων για την τύχη των αντικειμένων της βίλας Ιόλα στην Αγία Παρασκευή, αλλά και των καταγγελιών για κλοπή, η απάντηση του οίκου στο ερώτημα του δημάρχου για τα επί μέρους στοιχεία της προέλευσης των προς δημοπράτηση αντικειμένων αποκτάει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αγίας Παρασκευής προχωράει στις τυπικές διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η αγορά του κτήματος και της βίλας Ιόλα, με σκοπό την ανάδειξή της σε σημαντικό πολιτιστικό μνημείο διεθνούς εμβέλειας.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Δήμοι