ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Φωτιά στον Έβρο: Καίγεται ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Photo by Reuters on Twitter/X

Δυο εβδομάδες συμπληρώνονται από την έναρξη της φωτιάς στον Έβρο και η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο καθώς βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη αλλά το πύρινο μέτωπο «μπήκε» και στον μικρό πυρήνα του δάσους της Δαδιάς αποτελειώνοντας ότι είχε μείνει ανέπαφο. Εκεί καίγονται αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές διεθνώς, στο Εθνικό Πάρκο.

Το μόνο θετικό (αν μπορεί κανείς να βρει θετικό μέσα σε μια τέτοια τραγωδία) είναι πως οι άνεμοι έχουν στρέψει τη φωτιά αυτή την ώρα σε αντίθετη κατεύθυνση από τις κατοικημένες περιοχές που νωρίτερα βρέθηκαν σε κοντινή απόσταση.

Συγκεκριμένα, η φωτιά πλησίασε σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από Σουφλί, Πρωτοκκλήσι, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Πληροφορίες της ΕΡΤ ανέφεραν πως στο συντονιστικό κέντρο, όπου και υπήρξε σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής, αποφασίστηκε οι επίγειες δυνάμεις να «περιμένουν» τη φωτιά στο ρέμα της Δαδιάς, γνωστό και ως «Διαβολόρεμα», όπου και έχει δημιουργηθεί μια τεράστια αντιπυρική ζώνη. Εκεί παρεμβαίνουν οι επίγειες δυνάμεις και σταματούν κάθε προσπάθεια να περάσει η φωτιά προς τους οικισμούς.

Πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς σήμερα

Και όλα αυτά, ενώ ξημερώνει μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα αφού πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς -κατηγορίας 4- για τις περιοχές των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου και κατηγορίας 3 για τις περιοχές των δασαρχείων Διδυμοτείχου και Σαμοθράκης, προβλέπεται για σήμερα, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη της γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Με ανακοίνωσή της η αντιπεριφέρεια Έβρου εφιστά την προσοχή των πολιτών, ώστε να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Δεκάδες πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά αντιμετωπίζουν 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, στον Έβρο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα