ΕπικαιρότηταΠολιτική

Φορολογικό νομοσχέδιο: Κάνει “πίσω” με τρεις αλλαγές η κυβέρνηση για τους ελεύθερους επαγγελματίες

“Χτενίζεται” το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ καταγράφηκε ρεκόρ σχολίων κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, αφού ξεπέρασαν τα 2.600 συνολικά, δείγμα του ενδιαφέροντος που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων από τις επαγγελματικές ομάδες, τις οποίες επιβαρύνει ο νέος τρόπος φορολόγησης, αναμένονται σημαντικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, που θα ανακοινωθούν από τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Πλέον, είναι υπερβέβαιο ότι έως την τελευταία στιγμή θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα, ώστε να μην εγκλωβιστεί η κυβέρνηση σε μία διαρκή σύγκρουση με τη μεσαία τάξη, η οποία ίσως αποδειχθεί πολιτικά καταστροφική.

Οι αλλαγές που έχουν «κλειδώσει», αν και ενδεχομένως να προκύψουν και νέες, είναι:

* Μαχητό τεκμήριο για όλους. Θα προβλέπεται η καθιέρωση απλών και αυτοματοποιημένων διαδικασιών για την αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει διάταξη που θα ορίζει ρητά ότι κάθε επαγγελματίας που θεωρεί ότι αδικείται με το νέο σύστημα θα μπορεί να προσφύγει στην ΑΑΔΕ και να ζητά έλεγχο της επιχείρησης και των εισοδημάτων του, προκειμένου να αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι μικρότερο από το τεκμαρτό.

* Μείωση στους συντελεστές του τζίρου. Το ΥΠΟΙΚ επανεξετάζει τα ποσοστά προσαυξήσεων 35%-100% με κριτήριο την ύπαρξη τζίρου υψηλότερου του μέσου όρου του ΚΑΔ της δραστηριότητας. Οι συντελεστές θα ψαλιδιστούν καθώς διαπιστώθηκαν μεγάλες επιβαρύνσεις στους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα από 15.000 έως 30.000 ευρώ.

* Σημαντικές βελτιώσεις σε ειδικές κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων. Αυτά μπορεί να είναι π.χ. κυλικεία σχολείων και εποχικές επιχειρήσεις, αλλά και σε μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες με ανάπηρα τέκνα, που αφορούν «κούρεμα» τεκμαρτού εισoδήματος.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα