ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης: Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» 352 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατ. ευάλωτους πολίτες

«Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης» θα λάβουν 2,3 εκατ. πολίτες στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που εξειδικεύτηκαν απ’ τον υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη.

Πρόκειται για μέτρα στήριξης που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανέρχεται σε 352 εκατ. ευρώ ενώ η καταβολή του αναμένεται να γίνει τον Δεκέμβριο.

Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης – Οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης είναι οι εξής ομάδες πολιτών:

  • 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος. Ενδεικτικά, το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει τον Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ.
  • 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν κάτω των 10 ευρώ και λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Οι ίδιοι θα λάβουν αύξηση στις συντάξεις τους από 1ης/1/2024. Έτσι, ένας συνταξιούχος με αποδοχές 600 ευρώ θα λάβει συνολική αύξηση (έκτακτο επίδομα 150 ευρώ + αύξηση περίπου 3% από 1ης/1/2024) σε ετήσια βάση 366 ευρώ ή 5,1%. Την ίδια έκτακτη ενίσχυση (150 ευρώ) θα λάβουν τον Δεκέμβριο και οι 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8%. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια που λάμβανε μέχρι σήμερα 400 ευρώ, θα λάβει τον Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8% + έκτακτη ενίσχυση).
  • 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, του εξωιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Τα μέτρα στήριξης που θα δοθούν μέσα στον Δεκέμβριο

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα δοθούν στους δικαιούχους τα εξής:

  • Επίδομα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
  • Διπλάσιο ποσό Market Pass και επέκτασή του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές.
  • Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας, το οποίο από 1ης/1/2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών.
  • Το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το συνολικό κόστος των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται σε 717 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για τα μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών από το 2024 (περιλαμβάνει τις αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, αφορολόγητο για οικογένειες, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες, το Youth Pass και την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων) διαμορφώνεται σε 1,6 δις ευρώ ετησίως.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα