COVID-19FeaturedΕλλάδαΕπικαιρότητα

Επανήλθε ο κορωνοϊός και “πιέζει” το ΕΣΥ – Ασφυκτιούν ξανά τα νοσοκομεία – Επιστρέφει η μάσκα

copyright: Ap Photos

Επιβεβαιώνονται τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών περί σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Λοιμώξεων για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, νοσοκομεία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Και αυτό, διότι αυξάνεται η ανησυχία των ειδικών, για έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης την περίοδο των εορτών.

Από τους ειδικούς, λοιπόν, αποφασίστηκαν τα εξής:

Σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ

Εμφαση στην ενίσχυση του εμβολιασμού έναντι της covid-19 για τις ευπαθείς ομάδες

Εμφαση στη σωστή και έγκαιρη χρήση των αντιικών φαρμάκων

Σύσταση για καθολική (υποχρεωτική) εφαρμογή της χρήσης μάσκας σε νοσοκομείο και μονάδες υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή λοιμώξεων του κάθε νοσοκομείου, θα αποφασίζει εάν υπάρχει κάποιος για να γίνει κάποια εξαίρεση.

Οι νοσηλείες διπλασιάστηκαν

Σύμφωνα με το OPEN, το ΕΣΥ έχει αρχίσει ξανά να πιέζεται ασφυκτικά, καθώς κορωνοϊός, γρίπη και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός θερίζουν, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά.

Οι ειδικοί κρούουν “καμπανάκι” για εκτόξευση των ιώσεων μετά τις γιορτές, ενώ για την ώρα, η αύξηση στα κρούσματα είναι της τάξης του 45%.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, σημείωσε ότι «οι νοσηλείες από κορονοϊό έχουν διπλασιαστεί σχεδόν από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά. Αυτός ο διπλασιασμός είναι ένας μεγάλος φόρτος για τα δημόσια νοσοκομεία. Εχει περίπου τετραπλασιαστεί η ζήτηση και η συνταγογράφηση συνταγών αντιικών φαρμάκων τις τελευταίες δύο βδομάδες. Αυτή την στιγμή νοσηλεύονται στα νοσοκομεία 1650 άτομα με κορωνοϊό, οι 68 από αυτούς διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας».

Η χρήση μάσκας με αυτά τα δεδομένα επανέρχεται στο προσκήνιο. Την καθολική και υποχρεωτική χρήση της μάσκας θα αποφασίζουν κατά περίπτωση και ανά Νοσοκομείο οι Επιτροπές Λοιμώξεων, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στην πρωινή συνεδρίασή τους. Επίσης, η σύσταση για χρήση μάσκας ισχύει για κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου” Νίκος Καπραβέλος, σημείωσε ότι “δεν χρειάζεται να γίνει μία σύσταση υποχρεωτικότητας αλλά επιβάλλεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς και εκεί που υπάρχουν συνωστισμένη να χρησιμοποιούμε τις μάσκες ούτως ώστε να αποφύγουμε αυτή τη διασπορά και να περιορίσουμε τις συνέπειες στις μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα”.

Προβληματισμός από τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά

Πάντως, προβληματισμός επικρατεί από τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

«Εμβολιαστική κάλυψη είναι δυστυχώς στο 15 με 20% αυτό που ήταν ιδέα του να γίνει συνεπώς θα πρέπει όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και υπάρχει σύσταση για αυτούς να εμβολιαστούν να προτρέξουν ακόμα και τώρα», επισήμανε ο Νίκος Τζανάκης.

Την τελευταία εβδομάδα, ανάρπαστα έχουν γίνει και τα self test, ενώ αυξημένη είναι η διενέργεια των rapid test στα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί, εξ αιτίας της μεγάλης προσέλευσης, ζητούν να αυξηθούν τα εφημερεύοντα φαρμακεία τις επόμενες ημέρες, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.

Ανησυχητικά τα στοιχεία από τις εφημερίες των νοσοκομείων

Όπως όλα δείχνουν, ο κορωνοϊός επιστρέφει και σαρώνει ξανά και αυτό, μάλιστα, αποτυπώνεται και στα στοιχεία και στις αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, το κοκτέιλ κορωνοϊού, γρίπης και ιώσεων αυτή την περίοδο, είναι εκρηκτικό.

Τα επείγοντα των νοσοκομείων, σε κάθε εφημερία, “βουλιάζουν” από ασθενείς, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στα μεγάλα νοσοκομεία, όπως είναι ο Ευαγγελισμός, υπάρχει αύξηση 80% σε προσελεύσεις ασθενών με κορωνοϊό.

Στην τελευταία εφημερία στο “Αττικόν”, εξετάστηκαν 950 άτομα, ενώ στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, εξετάζονται 1.000 έως περίπου 1.200 άτομα στις τελευταίες εφημερίες. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, οι εισαγωγές είναι περίπου στα 180 με 200 άτομα ανά εφημερία.

Η ταλαιπωρία για τους ασθενείς είναι πολύ μεγάλη, όπως πολλές είναι και οι ώρες αναμονής όσων φτάνουν στα επείγοντα των μεγάλων νοσοκομείων. Η έξαρση των κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό ενώ σήμερα, συνεδρίασε και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και αποφασίστηκε η σύσταση χρήσης της μάσκας σε νοσοκομεία, κλειστούς χώρους και ΜΜΜ.

Θα δοθεί έμφαση στον εμβολιασμό με καμπάνιες καθώς, ο εμβολιασμός με τα επικαιροποημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι ειδικοί περίμεναν, στις ηλικίες άνω των 65 ετών να προσέλθουν περισσότερα άτομα, ενώ βάρος θα δοθεί και στην σωστή και έγκυρη χρήση των αντιικών φαρμάκων, καθώς έχει αποδειχθεί ότι, η χορήγησή τους, μειώνει τις προσελεύσεις και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:COVID-19