Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την καλλιέργεια της ελιάς.
Συγκεκριμένα:
Επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Xylella fastidiosa
Ο συγκεκριμένος οργανισμός που έχει μολύνει περίπου το 10% στου συνόλου των ελαιοδέντρων στην περιφέρεια της Απουλίας στην Ιταλία και στη συνέχεια διαπιστώθηκε στη Γαλλία και στη Γερμανία, πρόσφατα εντοπίστηκε και στην Ισπανία.
Στην Ελλάδα δεν έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα καταγραφή του συγκεκριμένου παθογόνου, όμως η διαπίστωση της παρουσίας του σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό χώρων της ΕΕ οδηγεί τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της χώρας σε αυξημένη ετοιμότητα για να αποτραπεί ο κίνδυνος της εισαγωγής και εξάπλωσής του.
Υπενθυμίζουν ότι η Xylella fastidiosa κατατάσσεται στην κατηγορία των επιβλαβών οργανισμών μέγιστου ρίσκου για την Ελλάδα, που αν εγκατασταθεί, θα έχει δυσβάσταχτες οικονομικές συνέπειες και τεράστιες επιπτώσεις στο αγροτικό οικοσύστημα και στον τουρισμό.
Σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία, οι υπόχρεοι οφείλουν να γνωστοποιούν στην αρμόδια αρχή οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων ή κάθε άλλη ανωμαλία που αφορά τα φυτά.
Υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Με αφορμή την έναρξη της περιόδου χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην καλλιέργεια της ελιάς και με βάση τη στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων διαπίστωσης παραβάσεων από τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη συγκεκριμένη καλλιέργεια από το 2013 έως σήμερα, που πραγματοποίησε η Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προέκυψαν τα παρακάτω:
Στα περισσότερα δείγματα που αναλύθηκαν και περιελάμβαναν ελαιολάδου, ελαιοκάρπου και φύλλων, δεν εντοπίστηκαν παραβάσεις σχετικά με τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ διαβιβάστηκαν εξήντα τέσσερις περιπτώσεις (64) με ευρήματα μη επιτρεπτών υπολειμμάτων, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων αφορούσε τη δραστική ουσία chlorpyrifos.
Σημειώνεται ότι σκευάσματα της δραστικής ουσίας chlorpyrifos δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια της ελιάς.
Παρακαλούνται οι ελαιοπαραγωγοί να τηρούν τις οδηγίες των ετικετών κατά τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων και να χρησιμοποιούν μόνο εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα που φέρουν ελληνική ετικέτα.
Η Υπηρεσία υπενθυμίζει στους ενδιαφερόμενους: «Σε όποιον χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα χωρίς να τηρεί τα αναγραφόμενα στη συσκευασία ή την ετικέτα τους, επιβάλλεται πρόστιμο από τριακόσια (300) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ».
Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας, Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (τηλέφωνα: 24135-11110, -11119, -11181).