FeaturedΕπικαιρότηταΠολιτική

Ελλείψεις στα φάρμακα: Τα 10 μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας

Την πρωτοβουλία 10 σημείων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη φαρμάκων στην αγορά, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας), ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας), ΠΦΣ (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος) καθώς και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, αναφορικά με τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Το υπουργείο επιμένει πως «κοινή πεποίθηση όλων αποτελεί ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό κυρίως λόγω και της παρουσίας βιομηχανικών μονάδων στην Ελλάδα». «Το ένα πράγμα είναι η παγκόσμια έλλειψη, το άλλο πράγμα είναι οι παράλληλες εξαγωγές» δήλωσε άλλωστε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την έλλειψη φαρμάκων.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα παράλληλων εξαγωγών στην Ελλάδα και γι’ αυτό από τον Μάρτιο έχουν μπει απαγορεύσεις. «Το Νοέμβριο τις εντείναμε σε όλες τις κατηγορίες και παράλληλα κάνουμε ελέγχους και κλείνουμε με λουκέτο φαρμακαποθήκες», είπε ο υπουργός. Πάντως και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα «έκρουσε» τον κώδωνα αναφορικά με τις ελλείψεις σε φάρμακα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία, όπως αναφέρει «κινείται προς λάθος κατεύθυνση».

Τα 10 μέτρα για την έλλειψη στα φάρμακα

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον υπουργό η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

  1. Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
  2. Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
  3. Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
  4. Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
  5. Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
  6. Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
  7. Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
  8. αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
  9. ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
  10. Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου, ο Θάνος Πλεύρης κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους στο προσεχές χρονικό διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.

«Η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» σημειώνει επίσης η ανακοίνωση.

«Το έχουμε εμπεδώσει εδώ και αρκετά χρόνια. Όταν οι ακροδεξιοί εταίροι του κ. Μητσοτάκη ζορίζονται από την κοινωνική κατακραυγή, επιστρατεύουν αυτό που ξέρουν να κάνουν πολύ καλά: Την πολιτική θρασύτητα και χυδαιότητα» ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις Πλεύρη αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured