ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Ελαιόλαδο: Οι πρώτες παραγγελίες στην αγορά για τη νέα τιμή δεν δίνουν στοιχεία αισιοδοξίας

Τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου στη νέα ελαιοκομική περίοδο, άρχισαν να επιβεβαιώνονται.

Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε εμπορική πράξη στην περιοχή Αγίων Αποστόλων της Λακωνίας με την τιμή του προϊόντος να ανέρχεται στα 9,25 ευρώ το κιλό.

Αγοραστής 23 τόνων ελαιολάδου, ήταν ιταλική εμπορική εταιρεία. Είναι προφανές ότι η προαναφερόμενη τιμή δείχνει την τάση που αναμένεται να διαμορφωθεί στις επόμενες εβδομάδες στο επίπεδο των τιμών.

Ωστόσο, πηγές της αγοράς μιλώντας προς το BD έλεγαν ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις για τη συνολική παραγωγή κάνουν λόγο για 180.000 με 200.00 τόνους, διαψεύδοντας το χειρότερο σενάριο για το πολύ 160.000 τόνους.

Γενικότερα, πάντως, η αγορά -παραγωγοί, καταναλωτές, τυποποιητές και εξαγωγείς- βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση, μη γνωρίζοντας τελικώς πώς να “συμπεριφερθεί”. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσοι εκ των αγροτών έχουν φέτος παραγωγή θα “απολαύσουν” υψηλές τιμές και θα αποκτήσουν ένα πολύ καλό έσοδο.

Αυτό βέβαια θα συμβεί σε βάρος πρωτίστως των καταναλωτών, που θα αναγκαστούν να πληρώσουν άνω των 15 ευρώ το λίτρο στο σούπερ μάρκετ, αν δεν περιορίσουν την κατανάλωση του ελαιολάδου και δεν το αντικαταστήσουν με σπορέλαια, τα οποία πλέον και αυτά δεν είναι τόσο φθηνά όσο στο παρελθόν (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο κ.λπ.).

Επίσης, η κατάσταση που διαμορφώνεται θα αποβεί σε βάρος των τυποποιητών που ασκούν εξαγωγική δραστηριότητα, δεδομένου ότι δύσκολα μπορεί να τοποθετηθεί στη διεθνή αγορά σε πολύ υψηλή τιμή το ελαιόλαδο, διότι και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές βρίσκονται σε κατάσταση κόπωσης.

Παραλλήλως, στο αστυνομικό δελτίο των ημερών έχουν πλέον προστεθεί όλο και πιο συχνές κλοπές ελαιολάδου, ενώ τις προάλλες μεταξύ σοβαρού και αστείου,  κορυφαίο στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, έλεγε ότι πλέον η τιμή του ελαιολάδου πλησιάζει την τιμή του… ουίσκι καιήδη σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρήθηκε το φαινόμενο τοποθέτησης αντικλεπτικών στη συσκευασία του!

Από την άλλη πλευρά, η χύμα πώληση του προϊόντος ανέρχεται πλέον στα 170 ευρώ για τον 16κιλο (και όχι πλέον 17κιλο όπως μέχρι πρότινος) τενεκέ.

Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι η τιμή στη χύμα διακίνηση του ελαιολάδου, είναι άνω των 10 ευρώ το κιλό.

Με τη διαφορά ότι είναι αγορά υψηλού ρίσκου, δεδομένου ότι μπορεί να είναι αμφίβολης ποιότητας.

Το μόνο ασφαλές κριτήριο είναι η προσωπική σχέση μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή.

Πηγή: businessdaily

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα