
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και καθηγητή σεισμολογίας Ακη Τσελέντη, μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία.
Μιλώντας στο Mega για τα 7,8 Ρίχτερ, ο καθηγητής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια του σεισμού στην Τουρκία είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που ονομάζουμε Αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσελέντης δεν παρουσιάστηκε αισιόδοξος σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου.
«Ο σεισμός έγινε σε πολύ μεγάλο ρήγμα, που διαχωρίζει την πλάκα της Αραβίας με την πλάκα της Τουρκίας. Η Τουρκία κινείται σαν σφήνα κατά μήκος μεταξύ δύο μεγάλων ρηγμάτων, της ανατολικής Ανατολίας και της βόρειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία στην περιοχή θα διαρκέσει μήνες, ενώ μπορεί να ακολουθήσει μετασεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ και εκτίμησε ότι οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τους 10.000 στην Τουρκία.
Ο Ακης Τσελέντης υπογράμμισε ότι οι κατασκευές στην Τουρκία είναι ψεύτικες, ακόμη κι αυτές με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό.











