Αντιπεριφέρεια ΠειραιάΠεριφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Εκθεση με έργα κρατουμένων: «Η τέχνη δεν φυλακίζεται»

Μία ξεχωριστή έκθεση με έργα κρατουμένων των Φυλακών Κορυδαλλού, φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, από 1η έως και 12 Νοεμβρίου 2017.

Η έκθεση με τίτλο «Η τέχνη δεν φυλακίζεται», διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, τη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά και το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.

Χαιρετισμούς, στα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραι, Γ. Γαβρίλης, ο δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού Χ. Γιαννακόπουλος, η διευθύντρια του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού Π. Κουτούλα και η βουλευτής Α’ Πειραιώς και εκπρόσωπος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων Ε. Σταματάκη.

Ο Γιώργος Γαβρίλης συνεχάρη τους εργαζόμενους των φυλακών, τους εκπαιδευτικούς, τους εθελοντές, αλλά κυρίως τους κρατούμενους για τα έργα τους.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε και τα εξής:

«Τα συγκεκριμένα έργα μπορεί να είναι ένα παράδειγμα προς την υπόλοιπη κοινωνία, ότι ο νους και η δημιουργική έκφραση μπορούν να δραπετεύουν όσο ψηλά και να φαίνονται τα τείχη και τα εμπόδια.

Τέτοιες καλλιτεχνικές εκθέσεις ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας των κρατουμένων με την υπόλοιπη κοινωνία, βοηθούν στην κοινωνική ένταξη και ενισχύουν την ελευθερία της έκφρασης παρά τον εγκλεισμό.

Παρόλο που τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική ελευθερία, ως Περιφερειακή αρχή στεκόμαστε στο πλάι αυτής της προσπάθειας γιατί η δημιουργία και η μόρφωση αποτελούν ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, που όχι μόνο δεν πρέπει να περιορίζεται αλλά να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από το σωφρονιστικό σύστημα.

Για τον λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα μαζί με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Σχολείο 2ης ευκαιρίας, θα συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων στον χώρο των Φυλακών με έμφαση στο θέατρο».

 

Προτεινόμενα