FeaturedPlusΕπικαιρότητα

Έκρηξη αιτήσεων: Ρεκόρ στις Golden Visa που εξέδωσε η Ελλάδα το 2023

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε το ελληνικό πρόγραμμα επενδυτικής μετανάστευσης Χρυσή Βίζα (Golden Visa) που εξέδωσε η χώρα μας για το 2023, γεγονός που δεν μπορεί να μην συνδυαστεί με την πρωτοφανή στεγαστική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες που νοικιάζουν σπίτια.

Παρόλο που από τον περασμένο Αύγουστο διπλασιάστηκε το ελάχιστο όριο επένδυσης σε ακίνητη περιουσία που τέθηκε σε ισχύ για δημοφιλείς περιοχές, όπως το κέντρο τα βόρεια και νότια προάστια της Αθήνας, ο δήμος Θεσσαλονίκης και τα νησιά Μύκονος και Σαντορίνη φτάνοντας τα 500.000 ευρώ, οι επενδυτές συνέρευσαν.

Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές στράφηκαν σε «φθηνές» περιοχές, όπου δηλαδή το όριο για τη χορήγηση της άδειας παραμονής μέσω της Golden Visa διατηρήθηκε στις 250.000 ευρώ, όπως για παράδειγμα ο Πειραιάς, η Πελοπόννησος, η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Κρήτη, ο αριθμός των αιτήσεων εκτινάχθηκε, καθιστώντας την ελληνική Χρυσή Βίζα ως τη δημοφιλέστερη στον κόσμο για το 2023.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το διάστημα Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2023 η ζήτηση χτύπησε κόκκινο, αφού τα αιτήματα (αρχικής χορήγησης και ανανέωσης) έφτασαν τα 10.214, σημειώνοντας υψηλό 5ετίας.

Το ίδιο διάστημα εκδόθηκαν 5.701 άδειες μόνιμου επενδυτή (4.231 αρχικές και 1.470 ανανεώσεις) με βάση την ημερομηνία έκδοσης απόφασης για αιτήματα που κατατέθηκαν από το 2018 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023.

Αποτέλεσμα της ζήτησης ήταν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο, με δεδομένο ότι εκδόθηκαν 4.231 άδειες μόνιμου επενδυτή που αντιστοιχούν σε ισάριθμες αγοραπωλησίες ακινήτων, με κατώτατο ποσό ανά συναλλαγή τα 250.000 ευρώ. Επιπλέον, οι 8.800 εκκρεμείς αιτήσεις φανερώνουν πως ποσό που ξεπερνάει τα 2 δισ. περιμένει να εισρεύσει στην κτηματαγορά.

Οι περισσότερες εκκρεμότητες ως προς την άδεια μόνιμου επενδυτή, οι οποίες εντοπίζονται στην περιοχή της Αττικής, αφορούν Κινέζους πολίτες (68,4%), ενώ ακολουθούν οι επενδυτές από την Τουρκία (9,9%) και Λίβανο (3,1%).

Συνολικά, πάντως, ο αριθμός των αδειών που έχουν εκδοθεί από τα μέσα του 2014 μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 12.126, με το 60,9% να ανήκει σε Κινέζους, ενώ παρατηρείται μικρός «συνωστισμός» στους Ισραηλινούς, καθώς μέσα σε ένα έτος οι ισχύουσες αρχικές άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή πολιτών από την εν λόγω χώρα καταγράφουν αύξηση 86,1%!

Εκτός από τους κυρίαρχους Κινέζους και τη σημαντική αύξηση των Τούρκων και των Λιβανέζων, αξιοσημείωτη είναι η αύξηση των Βρετανών και των Αμερικανών, οι οποίοι πλέον επιδιώκουν την εξασφάλιση της Golden Visa μέσω της αγοράς και εξοχικών κατοικιών, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πριν από ένα χρόνο.

«Η αύξηση του κατώτατου ορίου αγοράς στις 500.000 ευρώ στις μεγάλες πόλεις της Αθήνας (κέντρο, βόρεια και νότια προάστια) και της Θεσσαλονίκης (Κέντρο), έχει στρέψει όσους επιθυμούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής Golden Visa, σε προορισμούς εκτός των δύο μεγαλουπόλεων. Κερδισμένες είναι οι περιοχές γύρω από τα αστικά κέντρα της Ρόδου, της Κρήτης και της Χαλκιδικής», αναφέρει ο κ. Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis, η οποία ειδικεύεται σε πωλήσεις εξοχικών κατοικιών σε ξένους αγοραστές στην Ελλάδα.

Η τάση αυτή αναμένεται να γίνει πιο εμφανής τους επόμενους μήνες, όταν θα ολοκληρωθεί ένας σημαντικός αριθμός αγοραπωλησιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν κατά 83,7% σε 382 έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2023, από 208 που ήταν τον Ιανουάριο του ίδιου χρόνου.

Αντίστοιχα, οι άδειες προς πολίτες από τις ΗΠΑ (μεταξύ αυτών και αρκετοί ομογενείς δεύτερης και τρίτης γενιάς), έχουν αυξηθεί κατά 49,2%, από 183 στις αρχές του 2023, σε 276 έως το τέλος του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με επαγγελματίες της κτηματομεσιτικής αγοράς, εάν δεν υπήρχαν οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώνονται στη διαδικασία εγκρίσεων υφιστάμενων αιτημάτων χορήγησης αδειών, τα νούμερα αυτά θα ήταν υψηλότερα, ενώ δεδομένο θεωρείται πως θα κινηθούν σημαντικά προς τα πάνω τους επόμενους μήνες.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Featured