ΕλλάδαΕπικαιρότητα

Εφορία: Πώς θα εντοπίζει όσους κρύβουν τα εισοδήματα τους

Οι έλεγχοι της Eφορίας είναι ένα διαχρονικό ζήτημα που μας απασχολεί και το οποίο εξελίσσεται ως προς τους τρόπους, τις μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται προκειμένου να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που αποκρύπτουν εισοδήματα.

Πάμε να δούμε τι ισχύει και πώς πραγματοποιείται η διαδικασία ενός φορολογικού ελέγχου…

Εν έτει 2023, οι φορολογικοί έλεγχοι είναι πολύ πιο στοχευμένοι από ό,τι συνέβαινε παλαιότερα διότι η εφορία πλέον έχει εικόνα. Υπάρχουν συστήματα που τρέχουν ελέγχους και με βάση κάποια συγκεκριμένα κριτήρια εντοπίζουν και θέτουν προς έλεγχο τους φορολογούμενους (ιδιώτες & επιχειρήσεις).

Τα στοιχεία που λαμβάνουν υπόψη αντλούνται από τις φορολογικές δηλώσεις αλλά και από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ειδικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των ελέγχων όταν υπάρχουν καταθέσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τις φορολογικές δηλώσεις.

Η ενημέρωση για τον έλεγχο αποστέλλεται με προσωποποιημένο μήνυμα στη θυρίδα του φορολογούμενου στο taxisnet. Τα έτη για τα οποία μπορεί κάποιος να ελεγχθεί φτάνουν την πενταετία, εκτός από κάποιες περιπτώσεις που την ξεπερνούν, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχουν υποψίες εικονικών τιμολογίων ή διακίνηση μαύρου χρήματος.

Η «ποινή» για οποιαδήποτε παράβαση, συνεπάγεται με καταβολή του φόρου που δεν πληρώθηκε για το αντίστοιχο έτος, προσαυξημένου με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Το ποσό που προκύπτει από τους φορολογικούς ελέγχους που κάνει η Εφορία εμπίπτει στην κατηγορία οφειλών, που μπορεί να ρυθμιστεί σε έως και 48 δόσεις.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Ελλάδα