Χωρίς κατηγορία

e-ΕΦΚΑ: Σε μια ημέρα εκδόθηκαν 11.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Στην ψηφιακή εποχή εισέρχεται πλέον ο ΕΦΚΑ (Εθνικός Φορέας κοινωνικής ασφάλισης) αλλάζοντας τα μέχρι τώρα δεδομένα στον κλάδο της ασφάλισης, όπως τονίστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με οδηγό την εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μια ημέρα μετά την ψήφιση του νόμου 5078, όπως τονίστηκε, εκδόθηκαν χθες 11.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι σπάει ο γόρδιος δεσμός των εκκρεμών συντάξεων και πως η χώρα βάζει πλώρη για τον μηδενισμού του χρόνου αναμονής των συνταξιούχων για να λάβουν την σύνταξης τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1 εκατομμύριο εκκρεμείς συντάξεις που ήσαν πριν το 2012 τώρα οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε κάτω από τις 25.000, ενδεικτικό των πολύ σημαντικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στον ΕΦΚΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 6 μήνες, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, επετεύχθη ο στόχος για εκκρεμείς συντάξεις κάτω από το όριο των 25.000. Πρόκειται για μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο έτρεξαν οι διαδικασίες για την έκδοση των συντάξεων και είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση μιας σύνταξης είναι μόλις 3 μήνες, όπως υπογράμμισε ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, όταν στο παρελθόν μπορεί να ξεπερνούσε και τα 3 χρόνια.

Οπως προανήγγειλε ο υπουργός, θα μηδενιστεί έως το τέλος της τετραετίας ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων και ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική εξέλιξη που θα απαλείψει κάθε ταλαιπωρία των πολιτών που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα ο ΕΦΚΑ θα προλαβαίνει ουσιαστικά τον πολίτη που θα βγαίνει σε σύνταξη στο μέλλον και θα τον βοηθάει εκ των προτέρων στην συγκέντρωση των απαιτούμενων εγγράφων αλλά και θα τον ενημερώνει για το πότε θα εκταμιευτεί η πρώτη του σύνταξη, όπως και το ποσό που θα λάβει. “Θα πάμε εμείς στον πολίτη πριν σκεφτεί το πρόβλημα του”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τις παραπάνω αλλαγές εκθείασαν με τη σειρά τους οι προηγούμενοι υπουργοί που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους το θέμα των συντάξεων με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι στα 2,5 χρόνια της θητείας του 1 στους 15 πολίτες έλαβαν σύνταξη ενώ περίμεναν για τουλάχιστον 2,5 χρόνια κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη που δικαίωσε τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν χωρίς φόβο και μακριά από τον λαϊκισμό της εποχής.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Χωρίς κατηγορία