ΕπικαιρότηταΠολιτική

Δημοσκόπηση Palmos Analysis: Στο 24% η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ

Στην πρώτη θέση με 38,7% παραμένει η Νέα Δημοκρατία, 6 μήνες μετά της κάλπες, ενώ ακολουθεί ως δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 14,7% και τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ ο 12,6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση Palmos Analysis για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Η διαφορά της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ανέρχεται στις 24 ποσοστιαίες μονάδες.

Δεύτερος πιο δημοφιλής ο Κουτσούμπας μετά τον Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στο 38% έναντι 24% του Δημήτρη Κουτσούμπα, το ποσοστό του Στέφανου Κασσελάκη είναι μόλις 10%.

Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 17%. Ο Κυριάκος Βελόπουλος είναι στο 14%, ο Αλέξης Χαρίτσης 8% και ακολουθούν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 7%, ο Δημήτρης Νατσιός 4% και ο Βασίλης Στίγκας 2%.

Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων, σύμφωνα με την δημοσκόπηση:

Αναλυτικότερα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η Ν.Δ. συγκεντρώνει 38,7%, το ΠΑΣΟΚ 14,7% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 12,6% και το ενισχυμένο ΚΚΕ στο 10,3%.

Η Ελληνική Λύση 5,9%, οι Σπαρτιάτες 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,2%, η Νίκη 3,1%, το ΜεΡΑ25 2,8% ενώ η Νέα Αριστερά δεν φαίνεται να πείθει στα πρώτα της βήματα λαμβάνοντας 2,2%.

Δημοσκόπηση: Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτών – Τι απαντούν στα κοινωνικά θέματα

Στο ερώτημα προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα το 40% απαντά προς τη σωστή ενώ το 54% προς τη λανθασμένη. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης το 38% δηλώνει αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο ενώ στο αντίστοιχο ερώτημα για την αξιολόγηση της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό ικανοποίησης είναι μόλις 8%.

Η ακρίβεια θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας με 63% ενώ στην κλίμακα (με τριπλές επιλογές των ερωτηθέντων) ακολουθεί η Υγεία με 24% και στην τρίτη θέση σκαρφάλωσε η εγκληματικότητα με 23%, ενδεχομένως και λόγω της επικαιρότητας που κυριαρχούν αλλεπάλληλα περιστατικά βίας.

Παιδεία και χαμηλοί μισθοί συγκεντρώνουν από 20% και ακολουθούν η ανεργία με 18%, η ανάπτυξη με 17% και το μεταναστευτικό με 13%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι τα ελληνοτουρκικά έχουν υποχωρήσει στο 9% λόγω της ύφεσης που επικρατεί στις σχέσεις μας με την Άγκυρα ενώ στην τελευταία θέση της κλίμακας των προβλημάτων με 1% βρίσκονται οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις πολιτικών.

Σχετικά με τις προσδοκίες για το 2024 οι θετικές κρίσεις υπερτερούν των αρνητικών καθώς το 29% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερο για την οικογένειά του έναντι 28% που πιστεύει ότι θα είναι χειρότερο. Ισορροπημένες είναι οι προσδοκίες και για την κατάσταση της χώρας όπου το 31% θεωρεί ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα το 2024 ενώ το 32% πιστεύει ότι θα χειροτερέψουν.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της επικαιρότητας, το 50% είναι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και μόνο το 37% κατά. Το 47% τάσσεται υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών έναντι 43% που είναι κατά, αλλά για την τεκνοθεσία μόνο το 28% είναι υπέρ και το 64% κατά.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα