ΕπικαιρότηταΠολιτική

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 11,7% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. 15,1% για το ΚΙΝΑΛ

Διψήφιο προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία δίνει έρευνα της Opinion Poll, που υλοποιήθηκε για λογαριασμό του site tomanifesto.gr στο διάστημα 7/2-12/2.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ΝΔ καταγράφει σταθερό προβάδισμα άνω των 10 μονάδων και ταυτοχρόνως το ΚΙΝΑΛ παγιώνεται σε υψηλό διψήφιο ποσοστό.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ έρχεται πρώτη με 31,2% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 19,6%,  ΚΙΝΑΛ 14,2%, ΚΚΕ 7%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4%, με το ΜέΡΑ25 να μένει εκτός Βουλής με 2,6%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων τα αποτελέσματα γίνονται: ΝΔ 33.2%, ΣΥΡΙΖΑ 20.8%. ΚΙΝΑΛ 15.1%, Κ.Κ.Ε 5%. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.3%, ΜΕΡΑ 25  2.8%.

Σε ό,τι αφορά στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος, ενώ προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με σχεδόν 20 μονάδες.

Στα ενδιαφέροντα της έρευνας είναι ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης (63%) απορρίπτει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, ενώ η πλειονότητα των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μίας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΝΔ μετά τις εκλογές ή μίας κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διεργασίες αυτή την περίοδο στον χώρο όσων αυτοπροσδιορίζονται Κεντρώοι ή Κεντροαριστεροί.

Στο ερώτημα ποιος εκπροσωπεί από τους πολιτικούς αρχηγούς τον χώρο του Κέντρου καλύτερα, πρώτος βρίσκεται ο κανένας με  24.2% και επί των συγκεκριμένων προσώπων προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 21.5%, ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 20.5% και τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 13%.

Στο ερώτημα ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τον χώρο της Κεντροαριστεράς, πρώτος εμφανίζεται ο κανένας με 28, 2% και επί των συγκεκριμένων προσώπων προηγείται ο Α. Τσίπρας με 23.9% και ακολουθεί ο Ν. Ανδρουλάκης με 21.3% .

Οταν όμως εστιάζουμε σε όσους δηλώνουν Κεντροαριστεροί, ο Α. Τσίπρας αυξάνει την διαφορά φτάνοντας το 43.5% και ακολουθεί ο Ν. Ανδρουλάκης με 23.3%.

Πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες αναδεικνύεται η ακρίβεια με 49% με την πανδημία να περιορίζεται στο 26.8%. Ακολουθούν τα θέματα της Οικονομίας με 20% και η ανεργία με 8.6%.

Κατόπιν έρχεται η εγκληματικότητα/παραβατικότητα με 6.2% ως αποτέλεσμα της δολοφονίας του νεαρού Αλκη στην Θεσσαλονίκη και της υπόθεσης του βιασμού στην Θεσσαλονίκη που απασχόλησαν και απασχολούν έντονα την κοινή γνώμη, η τουρκική προκλητικότητα με 4.7% και η κατάσταση νοσοκομείων, δομών υγείας κ.λπ. με 4.6%

Υπό αυτό το πρίσμα έχει σημασία ότι το 5.5% δηλώνει ότι ότι τον τελευταίο χρόνο έχει βελτιωθεί η οικονομική κατάστασή του, το 31.8% ότι παραμένει η ίδια, όταν το 62.5% δηλώνει ότι έχει χειροτερέψει.

Επίσης, ότι το 19.8 % δηλώνει ότι μπορεί χωρίς δυσκολία να πληρώνει τους λογαριασμούς της ενέργειας, το 67.9% ότι μπορεί να τους πληρώνει με δυσκολία, ενώ το 11.6% δηλώνει ότι δεν μπορεί να τους πληρώσει.

Οπως και ότι το 76.8 διαπιστώνει ότι έχουν αυξηθεί πολύ και αρκετά τα καταναλωτικά προϊόντα που προμηθεύεται όταν πηγαίνει να ψωνίσει σε κάποιο supermarket.

Tα στοιχεία αυτά δείχνουν μια δύσκολη κατάσταση στην οικονομική κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, το 27.4% δηλώνει ικανοποιημένο από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα έναντι ενός 68.9%.

Το συνολικό έργο της Κυβέρνησης ικανοποιεί πολύ και αρκετά κατά 37.5%. Το 61.6% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο.

Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής συναντώνται στους ψηφοφόρους του 2019 της Ν.Δ με 66.3% και του ΚΙΝΑΛ με 48.8%.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα