ΕΝΠΕΠεριφέρεια ΘεσσαλίαςΠεριφέρειεςΦορείς-Οργανισμοί

Δήλωση προέδρου ΕΝΠΕ για το πολυνομοσχέδιο

Δηλώσεις για το νέο Πολυνομοσχέδιο και Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-2021 έκανε ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Συγκεκριμένα, ο κΑγοραστός δήλωσε:

«Σε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών που μπορεί να φθάσει ακόμη και στην αναστολή της λειτουργίας διευθύνσεων νευραλγικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία οδηγούν όσα προβλέπονται για την Αυτοδιοίκηση στο πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018-2021.

Από τη μία η μείωση του προσωπικού με αποκορύφωμα την πλήρη απαγόρευση προσλήψεων στην Αυτοδιοίκηση τη διετία 2018-2019 και από την άλλη η δραστική περικοπή κατά 35% του ανώτατου ορίου της ετήσιας βασικής χρηματοδότησης (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) σε συνδυασμό με την υποχρέωση των ΟΤΑ να εξακολουθούν να εμφανίζουν υπέρογκα πλεονάσματα έως το 2021 καταδικάζουν τις Περιφέρειες σε παραγωγική ασφυξία.

Ετσιι,δουλειά δεν γίνεται! Ως κοινωνία και Πολιτεία δεν θα έχουμε το φέροντα οργανισμό για τη δυναμική επανεκκίνηση, για την παραγωγική επανάσταση που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Υπάρχουν εργαλεία εξοικονόμησης δημοσίων δαπανών αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο.

Για παράδειγμα, αν μεταφέρουν δραστηριότητες που σήμερα ασκεί το κεντρικό κράτος με αναποτελεσματικό τρόπο στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, τότε θα επιτευχθούν μείωση του κόστους, μείωση του χρόνου και αισθητά καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Με όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο και το Μεσοπρόθεσμο 2018-2021 είναι προφανές πως η κυβέρνηση υπονομεύει αν δεν εγκαταλείπει οριστικά την προωθούμενη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, καθώς χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και επαρκή χρηματοδότηση, όχι μόνο δεν μπορούν να προχωρήσουν οι αναγκαίες αλλαγές στον Καλλικράτη αλλά τα προβλήματα θα ενταθούν.

Με αυτά τα μέτρα, ουσιαστική μεταρρύθμιση στον Καλλικράτη δεν γίνεται».

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:ΕΝΠΕ