Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Δήλωση για τους Παιδικούς και Βρεφικούς Σταθμούς

Ο αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Τζόκας, μίλησε σε συνέντευξή του σχετικά με το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των κοινωνικών δομών της Αυτοδιοίκησης (παιδικοί βρεφικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ).

«Tα 160 εκ. ευρώ χρηματοδότησης που εξασφαλίστηκαν από την Πολιτεία -κυρίως από το πρόγραμμα εναρμόνισης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής- δεν επαρκούν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες των κοινωνικών δομών.

Συγκεκριμένα, ενώ οι αιτήσεις των παιδιών για εγγραφές στους παιδικούς- βρεφικούς σταθμούς αναμένεται με να υπερβούν τις 100.000, τα χρήματα επαρκούν με δυσκολία να εξυπηρετήσουν τα μισά παιδιά, και αυτά με μείωση της ατομικής επιδότησης (voucher) που δημιουργεί προβλήματα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις δομές αυτές.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Η απόφαση να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα οι δομές κατά 70%, και όχι κατά 100%, που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, συνεπάγεται μείωση των παιδικών-βρεφικών σταθμών και συνακόλουθη μείωση προσωπικού. Ετσι, περίπου το 30% του προσωπικού των δομών κινδυνεύει με απόλυση, καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, των οποίων η συνέχιση πιστοποιείται από τη συγχρηματοδότηση των δομών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν στις σημερινές ιδιαίτερες και δραματικές συνθήκες, όπου η ανεργία καλπάζει και αυξάνεται αλματωδώς και ο αριθμός των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Στο δραματικό αυτό τοπίο είναι κάτι παραπάνω από υποχρέωση της Πολιτείας να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της οικογένειας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, να λαμβάνει μέτρα για την απρόσκοπτη λειτουργία των δομών της παιδικής φροντίδας και τη συνακόλουθη απορρόφηση όλων των παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλισθούν τα τουλάχιστον 250 εκατομμύρια ευρώ που προτείνει και η ΚΕΔΕ, για τη λειτουργία των δομών παιδικής φροντίδας.

Και ο τρόπος, όπως πάντα υπάρχει… Θέμα πολιτικής βούλησης είναι και προτεραιοτήτων. Ηδη υπάρχει η πρόταση που έχει διατυπώσει η κοινωνική επιτροπή της ΚΕΔΕ για λήψη 40-50 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα και αξιοποίηση των αναπορρόφητων κονδυλίων από τα τομεακά προγράμματα Διά Βίου Μάθηση, Ψηφιακή Σύγκλιση, Διοικητική Μεταρρύθμιση και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου παραμένουν αναπορρόφητα 1,5 δις ευρώ, από τα οποία μπορεί να μεταφερθεί ένα τμήμα με τη χρήση της ρήτρας ευελιξίας».

 

Προτεινόμενα

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2024

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 ...

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Αττικής