ΕπικαιρότηταΚόσμος

Διεθνείς αντιδράσεις στην αναγνώριση από τον Πούτιν της ανεξαρτησίας Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ

Εντονες αντιδράσεις συνάντησε σε διεθνές επίπεδο η αναγνώριση από την Ρωσία των «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ» στην ανατολική Ουκρανία.

Επικεφαλής και εκπρόσωποι κρατών, πρωθυπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι Οργανισμών κ.ά., κατηγορούν την Μόσχα ότι δημιουργεί πρόσχημα για εισβολή στο ουκρανικό έδαφος, γεγονός που δημιουργεί γενικότερη ανησυχία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ την χαρακτηρίζει ως  “παραβίαση διεθνών συμφωνιών”.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

«Η Μόσχα εξακολουθεί να τροφοδοτεί την σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει πρόσχημα για να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία. Αυτό (σ.σ. η αναγνώριση της ανεξαρτησίας) υπονομεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία αποτελεί μέλος».

 

Η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη

“Εχουμε προβλέψει μια κίνηση όπως αυτή από τη Ρωσία και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε άμεσα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα εκδώσει σύντομα Εκτελεστικό Διάταγμα που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από άτομα των ΗΠΑ προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές DNR και LNR της Ουκρανίας. Αυτό το Εκτελεστικό Διάταγμα θα παρέχει επίσης εξουσιοδότηση για την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε άτομο αποφασιστεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Υπουργείων Οικονομικών θα έχουν πρόσθετες λεπτομέρειες σύντομα… Για να είμαστε σαφείς: αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα είναι επιπλέον των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάζουμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία. Θα ανακοινώσουμε επίσης σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας».

 

Ο πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον

“Είναι κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας… αποκήρυξη της διαδικασίας του Μινσκ και των συμφωνιών του Μινσκ. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεί δίπλα στον λαό της Ουκρανίας με ένα πολύ ισχυρό πακέτο κυρώσεων”.

 

Ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλαρ Κάρις

«Η Εσθονία δεν θα δεχτεί ποτέ την παράνομη απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ. Είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο τμήμα της Ουκρανίας, όπως η Κριμαία. Σαφώς, η Μόσχα δεν ασχολείται σοβαρά με τη διπλωματία, αλλά αναζητά casus belli».

 

Η υπουργός Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου Λιζ Τρας

“Η κίνηση σηματοδοτεί το τέλος της διαδικασίας του Μινσκ και αποτελεί παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ατιμώρητη η παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεών της από την Ρωσία”.

 

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

“Η αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Η Ε.Ε. και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία”.

 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι

“Η απόφαση αναγνώρισης των αυτοαποκαλούμενων «Δημοκρατιών», είναι μια οριστική απόρριψη του διαλόγου και μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Πρόκειται για μια επιθετική πράξη κατά της Ουκρανίας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί με κατηγορηματική απάντηση με τη μορφή άμεσων κυρώσεων”.

 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

“Αναγνωρίζοντας τις αυτονομιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία, η Ρωσία παραβιάζει τις δεσμεύσεις της και υπονομεύει την κυριαρχία της Ουκρανίας. Καταδικάζω αυτή την απόφαση. Ζήτησα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ευρωπαϊκές κυρώσεις”.

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Επικαιρότητα