Περιφέρεια ΑττικήςΠεριφέρειες

Διαβούλευση για την Ισότητα των Φύλων

Πραγματοποιήθηκε στην Παλλήνη η δημόσια διαβούλευση για την προώθηση της ισότητας των φύλων και τη σύνταξη σχεδίου δράσης για την Ανατολική Αττική.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας (ΠΕΠΙΣ) Αττικής, προχώρησε στη διοργάνωση δημόσιας διαβούλευσης, σε συνέχεια της πρώτης παρασκευαστικής συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στα γραφεία της ΠΕΑΑ στην Παλλήνη, με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας σύνταξης σχεδίου δράσης για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η διαβούλευση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου.

Ο αντιπεριφερειάρχης αφού καλωσόρισε όλους τους παραβρισκόμενους ευχαριστώντας τους για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, αναφέρθηκε εν συντομία στις προσπάθειες της Περιφέρειας Αττικής για την οικοδόμηση ενός ισχυρού διχτυού κοινωνικής προστασίας, τη στήριξη των πολιτών στον καθημερινό αγώνα για τη ζωή τους με ιδιαίτερη έμφαση στους άνεργους, τις γυναίκες αλλά και τους πρόσφυγες, καθώς και τη διασφάλιση στην πράξη της ισότητας όλων ανεξάρτητα από εθνικότητα, φύλο, πεποίθηση ή επιλογές.

Προσέθεσε ότι η συγκεκριμένη διαβούλευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης και στρατηγικής για τα θέματα ισότητας των φύλων αλλά και της αναγκαίας χωρικής εξειδίκευσης σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων με στόχο την κατάρτιση και υλοποίηση τοπικών σχεδίων δράσης για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φιλίππου μίλησε για τη σημασία όλης αυτής της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει, τονίζοντας ότι με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης που θα συνταχθεί, θα μπει στη σωστή του βάση το ζήτημα της ισότητας των φύλων, γεγονός που θα οδηγήσει στην ουσιαστική και γενικότερη προώθηση της ισότητας μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.

Επιπλέον, μέσω της υλοποίησης σχετικών δράσεων αναμένεται να προωθηθεί η κοινωνική συνοχή, να μειωθούν τα φαινόμενα ξενοφοβίας και να αποκτήσει ο πληθυσμός το αίσθημα μιας κοινότητας, στοιχεία που θα προσδώσουν μεγαλύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Στη συνέχειατον λόγο πήρε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για θέματα ισότητας των φύλων, Νικολέτα Δανιά, η οποία μίλησε για τη στρατηγική, τη δράση και τις διαβουλεύσεις της Περιφέρειας Αττικής στο θέμα της ισότητας των φύλων.

Προχώρησε μάλιστα σε ειδική αναφορά στις αρμοδιότητες και τον ρόλο της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, η οποία συστάθηκε από την Περιφερειάρχη Αττικής από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης της Περιφέρειας.

Επίσης, η Ν. Δανιά παρουσίασε τις σημαντικές δραστηριότητες που βρίσκονται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη στο πεδίο της προώθησης της ισότητας των φύλων και οι οποίες υλοποιούνται σε συνεργασία με κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, αλλά και φορείς σχετιζόμενους με το συγκεκριμένο αντικείμενο (Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Γραφείο Ισότητας της ΕΝΠΕ και άλλες Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας).

Επίσηςαναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα αλλά και στο βασικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας ότι βασικό στοιχείο της στρατηγικής της είναι η διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και δημόσιους οργανισμούς και ερευνητικά κέντρα.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία της συνεργάτιδας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), Ελένη Σταματίου, η οποία μίλησε για την ισότητα των φύλων στην τοπική αυτοδιοίκηση, για τις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τη ΓΓΙΦ σε συνεργασία με τους δήμους και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ) αλλά και για το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων για την περίοδο 2014-2020.

Το πρόγραμμα των ομιλιών ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του προσχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων στην Ανατολική Αττική από τον κοινωνικό ανθρωπολόγο, υπάλληλο της ΓΓΙΦ, Νικόλα Λεβαντή.

Το σχέδιο περιλάμβανε τους στρατηγικούς στόχους και τους τομείς δράσης και παρέμβασης για την Ανατολική Αττική επικεντρώνοντας σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα όπως είναι η κοινωνική συνοχή, η φτώχεια, η έμφυλη βία, η αγορά εργασίας και η εναρμόνιση επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, η εκπαίδευση-κατάρτιση, η υγεία, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, και η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και παρεμβάσεις από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μαρία Γκασούκα, την επικεφαλής του Τομέα Ισότητας της ΕΝΠΕ Φωτεινή Βρύνα, την τέως γενική γραμματέα Ισότητας Βάσω Κόλλια, την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παλλήνης, Ειρήνη Κουνενάκη, την περιφερειακή σύμβουλο Ιωάννα Στεργίου, την εκπρόσωπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ελένη Τσιομίδου, και τη δημοτική σύμβουλο Παλλήνης, Μίλια Κόπτη.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν επίσης: οι περιφερειακές σύμβουλοι Αττικής, Καίτη Θεοχάρη, που είχε τον συντονισμό της συζήτησης, και Μαρία Γιαννακάκη, επικεφαλής της παράταξης «Παρέμβαση για την Αττική, Δημοκρατική, Οικολογική Κίνηση», η προϊσταμένη του Τμήματος Υλοποίησης και Προώθησης Πολιτικών Ισότητας της ΓΓΙΦ, Ζωή Μαγουλά, η δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής Βασιλική Ξυθάλη, η προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής Ελένη Φλεμοτόμου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες από τους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου, Λαυρεωτικής, Σπάτων-Αρτέμιδος, Παιανίας και Παλλήνης, στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων, εκπρόσωποι από το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου, από την Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής από το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας και από την Ένωση Γονέων Παλλήνης.

 

Προτεινόμενα

Περισσότερα σε:Περιφέρεια Αττικής